Naslov prvakinje ni bil dovolj, ujela je še globus

Plezalka Janja Garnbret je vpisala še četrto zmago v sezoni. Domen Škofic s prednostjo kljub spodrsljaju.

Objavljeno
24. oktober 2016 00.23
Na sliki Janja Garnbret. Svetovni pokal v šprtnem plezanju v Kranju, 14. novembra 2015 [Janja Garnbret,športno plezanje,Kranj]
Janez Porenta
Janez Porenta
Xiamen – Vse uspehe čudežne deklice slovenskega športnega plezanja, komaj 17-letne Korošice Janje Garnbret, bo v tej sezoni kar težko našteti. Osvojila je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in nato še tri, vključno z včerajšnjo na Kitajskem, v Parizu postala težavnostna svetovna prvakinja, za piko na »i« pa predčasno dvignila v zrak tudi globus za najboljšo v sezoni.

Boljše popotnice pred finalom v Kranju, pa čeravno bo dvorana v Zlatem polju elito gostila šele čez mesec dni, si Garnbretova ne bi mogla zagotoviti. Pred domačimi privrženci bo lahko zgolj še potrdila naslov skupne zmagovalke težavnostnega svetovnega pokala, saj si je pred izzivalkami že nabrala tolikšno prednost, da ji niti teoretično nobena več ne more prekrižati računov. Na Kitajskem se je vrnila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, na kateri je bila trikrat že na začetku tekmovalnega leta.

»Seveda sem zelo vesela že četrte letošnje zmage v svetovnem pokalu. Razmere so bile specifične, bilo je zelo vroče in vlažno, a sem to znala odmisliti in se sprostiti. Pritisk se po svetovnem prvenstvu ni povečal, prav obratno: celo zmanjšal se je, zato sem tokrat lahko občutila, kako je, ko plezaš povsem neobremenjen. Z nastopom v vseh fazah tekmovanja sem zadovoljna, pa čeprav v finalu ni šlo do vrha,« je strnila vtise svetovna prvakinja, ki je šla v obeh kvalifikacijskih predstavah in v polfinalu povsem pod strop, v finalu pa je zmogla dva oprimka več kot prvi zasledovalki, Belgijka Anak Verhoeven in Korejka Jain Kim.

Njen uspeh je s petim mestom dopolnila bronasta z letošnjega SP Mina Markovič, medtem ko je pri moških Domen Škofic za las ostal brez finala. »Ni bil moj dan,« je zmajeval z glavo. Kljub temu je v skupni razvrstitvi zadržal udobnih 40 točk zaloge pred najresnejšim zasledovalcem Jakobom Schubertom, na roke mu je šlo namreč dejstvo, da tudi Avstrijec v Xiamenu ni šel do konca in se je moral zadovoljiti z »zgolj« tretjim mestom.

»Tekma me navdaja z mešanimi občutki, saj sem po eni strani zelo vesel Janjine zmage in morda še bolj dejstva, da je skupna razvrstitev že pod streho, tako da bo na kranjskem finalu lahko samo neobremenjeno uživala. Po drugi strani pa mi je zelo žal za Mino in Domna, ki sta v kvalifikacijah dokazala odlično pripravljenost in preplezala obe smeri do vrha, le da je Mini na zadnjem gibu zmanjkalo časa. Finala ni opravila optimalno, resda niti ne slabo, v zaključku ji je nekoliko zmanjkalo moči. Domen si je že v polfinalu privoščil preveč napak, kar mu je pobralo precej moči in je žal za drobec zgrešil finale,« je pod doseženo črto potegnil selektor Gorazd Hren.