Navdušen je lahko tudi Giani

Odbojkarji ACH Volleyja odpirajo skupinski del lige prvakov s spektakularnim gostovanjem pri Modeni (ob 21. uri).

Objavljeno
06. december 2016 15.11
tlo*odbojka
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Jubilejna deseta sezona druženja z evropsko klubsko elito se bo za odbojkarje ACH Volleyja, ki so si skupinski del lige prvakov zaslužili z uspešnimi igrami v kvalifikacijah, danes pozno zvečer (ob 21. uri) začela spektakularno: z gostovanjem pri prvi favoritinji skupine D, zvezdniški Modeni, s katero so se Ljubljančani pomerili že v prejšnji sezoni.

Da bodo zmaji prezimili med »smetano« stare celine, je zanje nagrada za trud in zelo spodbudne predstave v novoformiranem kvalifikacijskem ciklu, ob katerih si je lahko mel roke tudi selektor Andrea Giani. Dva njegova izbranca, bloker Jan Kozamernik in sprejemalec Žiga Štern, sta namreč v dosedanjem delu statistično blestela. Štern je bil s 73 točkami (povprečno 4,87 na niz) celo najučinkovitejši igralec te faze tekmovanja, njegov dosežek je vreden še toliko več, ker je v kozji rog ugnal tudi vse korektorje, ki ponavadi v odbojki prispevajo največ točk. Za primerjavo: v najboljši deseterici po učinkovitosti sta bila ob Žigi zgolj še dva sprejemalca.

Kozamernik pa je bil v kvalifikacijah z naskokom najuspešnejši bloker s kar 17 bloki (1,13 na niz), le še dva druga tekmovalca sta zmogla povprečno več kot enega na niz. Ravno v tej prvini igre bodo Ljubljančani očitno najmočnejši, saj so bili tudi sicer najboljša blokerska zasedba med vsemi v kvalifikacijah (52 oz. 3,5 na niz). Obenem je kapetan Andrej Flajs tretji najuspešnejši izvajalec začetnih udarcev s šestimi asi (0,46 na niz), Maksim Buculjević drugi najboljši podajalec z 49,33-odstotno natančnostjo, Štern četrti najboljši sprejemalec z 32,46-odstotnim idealnim sprejemom in drugi najučinkovitejši napadalec z 61 točkami (4,07 na niz). Za varovance trenerja Zorana Kedačiča je statistika lahko dodatna spodbuda in potrdilo o lastni moči.

Toda zdaj je pred zmaji tekmec iz drugačne kakovostne sfere. Modena bi rada tako na domačih kot na mednarodnih parketih pobrala, kar je na razpolago, iz lanske zasedbe, ki ni ACH Volleyju v dveh medsebojnih obračunih oddala niti niza, manjkata odlična brazilska reprezentanta, podajalec Bruno in bloker Lucas, več kot dostojno sta ju nadomestila argentinski organizator z italijanskim potnim listom Santiago Orduna in francoski reprezentančni bloker Kevin le Roux, ki lahko zaigra tudi na korektorskem položaju. Prvo ime moštva ostaja karizmatični Francoz Earvin N'Gapeth, ki je Slovencem primazal spektakularno zadnjo točko v finalu lanskega EP v Sofiji.

»Modena je sestavljena z enim samim namenom: osvojiti vse, kar se osvojiti da, vključno z ligo prvakov. Pripravljali smo se enako kot na sleherno drugo tekmo, saj je ritem naporen in gremo iz dvoboja v dvoboj. Želim si čim dražje prodati kožo v dvorani Palapanini, igralci bodo skrajno motivirani in željni dokazovanja. Treba bo čvrsto vstopiti v obračun, takoj pritisniti z začetnim udarcem in v čim večji meri izkoristiti tistih nekaj tekmečevih slabosti. Vsak tovrsten dvoboj je neprecenljiva izkušnja in ogromno pripomore k rasti ekipe,« ne obeša bele zastave ambiciozni trener Kedačič.

»V postavi Modene, ki bo v dvoboju velik favorit, domala ne vidim luknje, zato nas čaka zelo zahtevna preizkušnja. Je pa ob morebitnem slabšem dnevu in s kančkom podcenjevanja tudi ona, kot vsaka druga zasedba, ranljiva. Toda najpomembneje je, da bomo sami odigrali na najvišji ravni, kajti obračun s takšnimi zvezdniki nam je lahko zgolj izziv. Pritisk in trema nista potrebna, moramo le uživati v takšnih trenutkih, navsezadnje so to dvoboji, za katere treniramo in garamo. Nimamo česa izgubiti, lahko le ogromno pridobimo,« pa je poudaril odlični Žiga Štern.