Ne more si privoščiti nezadovoljstva

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je na Portugalskem osvojil peto mesto in je vse bolj optimističen pred jesenskim SP.

Objavljeno
24. maj 2015 22.54
Slovenija, Ljubljana, 26.10.2011 - Mitja PETKOVSSEK med vadbo. Foto: Leon VIDIC/DELO
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Anadia – Pred letom dni se je Mitja Petkovšek s tekme svetovnega pokala v Anadii vrnil z 2. mestom na bradlji, a tudi poln skrbi zaradi bolečin v hrbtu in v veliki meri že prepričan, da v drugem delu sezone ne bo tekmoval. Tokrat je na Portugalskem – v svojem prvem finalu po enem letu – zasedel 5. mesto, vseeno pa je bolj optimističen za jesensko nadaljevanje.

Potem ko se mu je prvi nastop po skorajda enoletnem tekmovalnem premoru na tekmi v Varni dodobra ponesrečil, saj je v slabi konkurenci obstal v kvalifikacijah, je bilo v Anadii že bolje. V petek se je predstavil z lažjo sestavo in dobil oceno 14,700, v včerajšnjem finalu zaradi okrepljenega seskoka z nekoliko težjo (izhodiščna ocena 15,900), a se mu začetek ni izšel, kot si je želel, zato so mu sodniki namenili 14,450. Za primerjavo: zmagovalec Jossimar Calvo je dobil kar 15,950.

»Vse skupaj je kar v redu, v bistvu si ne morem privoščiti, da ne bi bil zadovoljen. Takšna je pač realnost, tudi malce žalostna, a psihično me to ne obremenjuje. Sem pa že lani prvič opazil, da lahko nenadoma izgubim prave občutke za bradljo, in to se zdaj nadaljuje. Na treningu je vse normalno, potem pa pride tekma in se v hipu izgubijo. No, lahko je časovni razmik še krajši, denimo od ogrevanja do tekme, pa je vse kot noč in dan. Ne vem, zakaj se to dogaja, verjetno je povezano s formo …« je razmišljal Petkovšek, ki pa se je vendarle v zadnjih nekaj tednih »nadihal« novega optimizma. »Zelo pomembno je, da je stanje s hrbtom precej stabilno, čedalje več treniram, a se bolečine s tem ne povečujejo linearno. Veliko bolj optimističen sem kot pred dvema, tremi meseci, ko nisem bil prepričan, da bom še lahko tekmoval. Res sem vesel, da mi telo to omogoča,« pravi 38-letni Ljubljančan, ki kot nekdanji svetovni in evropski prvak seveda ne more biti zadovoljen s takšnimi ocenami, kot jih je dobil na zadnjih treh nastopih, navkljub vsemu pa je omenjanje svetovnega prvenstva spet pogostejše.

»V finalu sem denimo želel nastopiti s sestavo z izhodiščno oceno 16,000, a mi je potem desetinka 'ušla', sicer bi bilo to že zelo blizu stari z izhodiščem 16,200. To pa je tudi že kar dobra osnova za 16,500 oziroma 16.700, kar bi želel izvajati jeseni. Če bom imel prave občutke, bi lahko za svetovno prvenstvo resno konkuriral mlajšim, če ne bom sposoben dobiti ocene okoli 15,500, pa ne bom silil zraven,« še dodaja Petkovšek za SP, ki bo odločalo o potnikih na OI, Slovenija pa se bo v Glasgowu lahko predstavila s tremi telovadci (moškimi).

Edini ima mesto zagotovljeno Sašo Bertoncelj, ki tudi po tekmi v Anadii ostaja brez uvrstitve med najboljše tri v tej sezoni. Tokrat je pristal na 4. mestu, z oceno 14,725 ni veliko zaostal za tretjeuvrščenim Cyrilom Tommasonom (14,950). »Glede na to, da nastop ni bil takšen, kot bi si želel, ne morem biti zadovoljen, je pa vsekakor pozitivno to, da sem po dolgem času izvedel celotno sestavo. Ni bila sicer lepa, pa vendarle. Menim, da se je treba opreti na pozitivne stvari, še kakšen teden treninga in položaj bo veliko boljši,« napoveduje Bertoncelj, za katerega še ni prepozno, da tudi v tem delu sezone ujame formo, saj bo nastopil na evropskih igrah v Bakuju, pred tem pa bo prihodnji konec tedna tekmoval še na slovenskem pokalu v Novem mestu.