Ne vedo, za koliko olimpijskih mest se bodo borili

Gimnastika: Teja Belak po tekmovanju za svetovni pokal v Ljubljani na predolimpijski turnir v Rio de Janeiro.

Objavljeno
10. april 2016 22.15
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljane – Tri zmage, pet drugih mest in dve tretji so si slovenski telovadci priborili na domači tekmi svetovnega pokala v Stožicah, ki je zaokrožila niz treh zaporednih preizkušenj na tej ravni. Zdaj sledi dober teden dni premora, pred Tejo Belak pa je najpomembnejša letošnja preizkušnja.

Slovenci so v domači dvorani prišli do z naskokom najboljšega iztržka v sezoni, potem ko je bila Ljubljana četrta postaja, konkurenca pa veliko slabša kot pred tem v Bakuju, Dohi in Cottbusu ter morda celo najslabša na vseh tovrstnih preizkušnjah pri nas doslej. V tem se seveda tudi skriva vzrok za tako številne slovenske uvrstitve povsem pri vrhu, saj so se zmag veselili Rok Klavora (parter), Ivana Kamnikar (dvovišinska bradlja) in Alen Dimic (bradlja), drugih mest Žiga Šilc (parter), Teja Belak (preskok), Sašo Bertoncelj (konj z ročaji), Adela Šajn (gred) in Dimic (drog), tretjih mest pa Tjaša Kysselef (preskok) in Belakova (dvovišinska bradlja).

Slednja je bila minuli konec tedna v Stožicah najbolj dejavna, saj je v petek nastopila na vseh štirih orodjih, in sicer prvič v sezoni. Pred njo je namreč ena od najpomembnejših letošnjih preizkušenj, namreč predolimpijski turnir, na katerem bodo razdelili še zadnje vstopnice za avgustovske olimpijske igre. In v Riu de Janeiru bo morala konec tedna seveda nastopiti v mnogoboju. »Petek, ko sem tekmovala na vseh štirih orodjih, je bil zelo naporen, sploh zaradi zelo dolgih premorov po vsakem orodju, zaradi katerih sem se morala nenehno ogrevati. V Riu bo glede tega gotovo lažje, saj bo tekma tekla veliko bolj tekoče. A tu sem se vsaj prepričala, da sem dobro pripravljena,« je ocenila Belakova, ki je svoje prve tri tekme – Baku je izpustila – izkoristila za priprave na predolimpijski turnir. »Če potegnem črto, mi na treh orodjih ni prav nič težko, vse je videti lahkotno, kar sodnicam tudi precej pove. V tem tednu pa bo tudi za trening parterja časa dovolj, tako da pričakujem en konkreten mnogobojski nastop v Braziliji. Če se ne bom uvrstila na olimpijske igre, bom zelo razočarana,« dodaja članica Zelene jame.

Ko je morala v petek na vsa orodja, sta se ji v nastope prikradla dva padca – z bradlje in gredi –, v finalih, ki so razdeljeni na dva dneva, pa noben. »Teja je navajena, da se na tekmi pripravi na eno orodje ali dve, vsa štiri so psihično naporna in težko to izpelje brez padcev. Za to bi morala biti še bolje pripravljena, tako da se zdaj osredotočava na to, da bo mnogoboj prestala brez kakšne večje katastrofe, denimo, da bi trikrat padla. En padec bi bil sprejemljiv, seveda pa si želim, da ne bi bilo niti enega,« razmišlja trener Belakove Andrej Mavrič pred nedeljskimi ženskimi kvalifikacijami (zadnja skupina, v kateri je Ljubljančanka, bo po srednjeevropskem času nastopila že v prvih ponedeljkovih urah).

Kot je že v navadi, gimnastične kvalifikacije niso preproste. Belakova si je nastop v Riu zagotovila na lanskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu, kjer so do vozovnic za olimpijske igre prišle najboljše ekipe in dobitniki oziroma dobitnice kolajn na posameznih orodjih, druge čaka nova preizkušnja. A če si je denimo na Škotskem posameznica zagotovila mesto na OI s kolajno na orodju, zdaj pa bi njena ekipa opravila popravni izpit, potem bi se sprostilo dodatno mesto za mnogobojke. Koliko mest bo torej prek tega vodilo na OI, ta čas še ni znano … »Ne vemo, za koliko mest se borimo, a s Tejo raje čim manj preračunavava, pomembno je, da pokaže, kar zna. To bi moralo biti dovolj,« je pred današnjo potjo v Rio še dejal Mavrič.