Nekdanji zmagovalec slovenske pentlje padel na dopinškem testu

Italijanskemu kolesarju Diegu Ulissiju, zmagovalcu dveh etap na letošnjem Giru, dokazali preveliko vrednost salbutamola.

Objavljeno
25. junij 2014 21.46
jer Kolesarska dirka po Sloveniji, 3.etapa - Go
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rim - Svetovno kolesarstvo spet pretresa dopinški škandal. Na testu po 11. etapi letošnjega Gira je bil namreč 21. maja pozitiven 24-letni Italijan Diego Ulissi, moštveni kolega Jana Polanca v moštvu Lampre Merida, znan tudi kot zmagovalec slovenske pentlje leta 2011. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA si je zmagovalec dveh etap na letošnji dirki po Italiji, pete in osme, pomagal s sredstvom proti astmi.

Ulissi, ki je dvema etapnima zmagama na Giru dodal še eno drugo mesto, je moral preizkušnjo zaradi bolezni predčasno končati po 17. etapi. Dokazali so mu preveliko vrednost salbutamola, ki je v uporabi za zdravljenje astme, je pa obenem znan tudi kot doping. Pri Lampreju Meridi so prepričani, da je njihov član, ki so ga dajale težave s prehladom, vzel ventolin, za nameček pa je po padcu na dirki dobil tudi paracetamol, zaradi česar naj bi bil na dopinškem testu pozitiven. Ulissija so začasno suspendirali, je pa že zahteval tudi pregled vzorca B.