Nemčija predlaga zapor za dopinške prekrškarje

Zaporni kazni se ne bi mogli izogniti niti zdravniki, trenerji in ostali, ki bi jih ujeli pri pos(r)edovanju nedovoljenih sredstev.

Objavljeno
13. november 2014 12.15
reu NORDIC-SKIING/WORLD
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Berlin - Nemška vlada je predstavila zakon, ki bo zagotovo še lep čas buril duhove v športni javnosti. Po njem bi bilo namreč možno tudi športnike najvišjega mednarodnega ugleda, ki jim je bila dokazana zloraba dopinga, poslati za zapahe, zaporni kazni pa se ne bi mogli izogniti niti zdravniki, trenerji in ostali, ki bi jih ujeli pri pos(r)edovanju nedovoljenih sredstev.

Zakon bi se med drugim dotikal okrog 7000 nemških športnic in športnikov v programu nemške protidopinške komisije (NADA), pa tudi ostalih vrhunskih športnikov, udeležencev tekem v Nemčiji, ne pa tudi amaterjev. V veljavo bi po parlamentarni obravnavi lahko stopil že spomladi prihodnje leto, s čimer se bo Nemčija pridružila Franciji, Italiji, Španiji in številnim drugim državam, ki so že sprejele ostre ukrepe v boju proti dopingu.

»Ta zakon predstavlja mejnik v boju proti nedovoljenim poživilom,« je poudaril pravosodni minister Heiko Maas, njegov kolega na ministrstvu za nostranje zadeve Thomas de Maiziere pa pristavil, da bi s tem tudi zrasle možnosti Nemčije pri kandidaturi za izvedbo olimpijskih iger leta 2024, kot možna kandidata se omenjata Berlin in Hamburg.

Eno najbolj športnih evropskih dežel so sicer v zadnjem obdobju pretresale številne dopinške afere športnikov, najodmevnejša je bila zagotovo olimpijska s pozitivno biatlonko Evi Sachenbacher-Stehle, dvakratno olimpijsko zmagovalko in nekdanjo svetovno prvakinjo v smučarskem teku, v glavni vlogi.