Nepričakovano brez zmage le še Panvita

Čeprav je Krka šele na 80 odstotkih moči, je vseeno brez poraza vodilna v DP.

Objavljeno
24. oktober 2016 00.01
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Po prvih štirih kolih nove sezone odbojkarskega DP, ki bo očitno eno najbolj negotovih in izenačenih doslej pri nas, je za prve zaključke glede razmerij moči med moštvi seveda še prezgodaj, je pa že mogoče izluščiti dve veliki razočaranji in nekaj prijetnih presenečenj na čelu z vodilno in še vedno neporaženo Krko.

Zaenkrat sta precej manj od pričakovanj prikazala udeleženca malega finala minule sezone, Panvita Pomgrad in Salonit. Kanalci si lahko v opravičilo štejejo dejstvo, da so po koncu prejšnje sezone v enem zamahu ostali brez četverice nosilcev igre, ki je družno odkorakala v športni pokoj (libero Andrej Kovačič, podajalec Luka Krivec, bloker Israel in korektor Darjo Savičič), in za nameček še brez mladinskega reprezentanta, sprejemalca Jureta Okrogliča, ki se je preselil v Kamnik. Obenem je prišlo do prepiha tudi na trenerskem stolčku, ki ga je zasedel novinec, nekdanji vrhunski bloker z obiljem izkušenj iz elitne italijanske lige Gregor Jerončič. Pri tako prevetreni zasedbi začetni krč niti ne čudi, vseeno pa je sodu dno izbil sobotni senzacionalni poraz proti Fužinarju, ki je verjetno glavni kandidat za slovo od elite. Vseeno v klubu ciljev izpred sezone, uvrstitve v polfinale pokalnega in ligaškega tekmovanja, (še) ne nižajo, saj po igralskem kadru upravičeno merijo visoko.

Še bolj boleč pa je bil uvod v sezono za Sobočane, ki še edini niso okusili slasti zmage. Poraza s Kamničani in Ljubljančani ne bi bila tragična, če ne bi v njih četa trenerja Dejana Fujsa, ki je hkrati tudi športni direktor kluba, osvojila niti niza. Nenadejano pa je moštvo pokleknilo tudi pred novincem iz Hoč in v soboto pred Krko, obakrat po skrajšanem petem nizu, kar pa je v kader že zasejalo seme dvoma. Glede na to, da prometa v prestopnem roku ni bilo veliko in da je večina napadalnih adutov ostala v Murski Soboti, okrepitve pa so vsaj na papirju najmanj enakovredne fantom, ki so slekli Panvitin dres, kakovost ne bi smela biti vprašljiva, Fujs pa se ponavlja, da največja ovira tiči v glavah. »Čimprej moramo prekiniti negativno serijo, sicer bomo zapadli še globlje,« poudarja mladi sprejemalec Jernej Detela. »Gledati moramo naprej in priložnost iskati jutri. Vendarle se nam pozna tudi odsotnost kapetana Gorazda Flisarja, je pa to koristno vsaj za mladega blokerja Jako Baniča, ki se šele uveljavlja,« pa zatrjuje trener Fujs.

Na drugi strani sta najprijetnejši presenečenji ligaškega uvoda Krka in Hoče. Novomeščani že vrsto let vodijo hvalevredno politiko vključevanja skoraj izključno igralcev iz lokalnega bazena v člansko zasedbo, ki jo je v tej sezoni ojačal zgolj makedonski mladinski reprezentant, podajalec Marko Stošić. Prav zato, ker v ekipi ni odmevnih okrepitev od drugod, je Krka že vrsto let nekoliko neupravičeno zapostavljen prvoligaš, ki se postopoma in z majhnimi koraki dviga proti vrhu. »Še vedno mi ni jasno, zakaj nas vsi tako podcenjujejo, saj smo ta čas šele nekje na 70, 80 odstotkih in lahko zgolj še napredujemo. Naši rezultati niso naključje, jaz sem prišel v Novo mesto preprosto delat,« opozarja novi Krkin trener Jože Časar, ki je že v ženskih selekcijah, ki jih je vodil, dokazal, da je mojster svojega poklica. Moštvo iz Hoč pa je bilo pred sezono velika neznanka, a je že po nekaj kolih dokazalo, da gre po dolgem času za novinca, ki si ne želi med elito zgolj obstati, temveč – s kakovostnima tujcema in starosto Sebastijanom Škorcem – tudi mešati štrene pri vrhu.