Tour de France: Di Gregorio prvi dopinški osumljenec

S Toura ob prvem prostem dnevu poročajo o policijski preiskavi in aretaciji francoskega kolesarja Remyja Di Gregoria.

Objavljeno
10. julij 2012 10.50
Posodobljeno
10. julij 2012 12.30
CYCLING-FRA-TDF-2012-TRAINING-COFIDIS-FILES
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si

Pariz - Na kolesarski dirki po Franciji se je pojavil prvi sum dopinga, saj so francoski policisti na zaslišanje odpeljali Francoza Remyja Di Gregoria. Kolesarja Cofidisa so predstavniki roke pravice obiskali v hotelu, kjer je nastanjeno njegovo moštvo in ga po preiskavi odpeljali na zaslišanje v njegov rodni Marseille.

Po neuradnih informacijah je Di Gregorio skupaj še z dvema osebama osumljen preprodaje prepovedanih poživil. Ni jasno, ali bo 26-letni Francoz jutri nastopil na deseti etapi, saj je v skladu s francosko zakonodajo lahko priprt 24 ur.

»Pravkar smo izvedeli, da je eden od naših kolesarjev, ki tekmuje na Tour de France, osumljen, da si je za boljše predstave pomagal z dopingom. V tem trenutku imamo zelo malo informacij o primeru. Glede na domneve, povezane s kolesarjem Remyjem Di Gregoriem, nimamo druge izbire, kot da ukrepamo z najhujšo kaznijo. Posledično je Di Gregorio takoj suspendiran. Ta ukrep velja začasno, dokler ne dobimo podrobnejših infomracij o primeru,« so sporočili iz ekipe Cofidis in potrdili, da bo kolesar nemudoma izključen iz ekipe, če se bodo dopinški sumi izkazali za resnične.

Se lahko ponovi usoda iz leta 2007?

Ekipa Cofidis se je v preteklosti že zapletala v dopinške afere. Leta 2004 sta velik škandal povzročila Britanec David Millar in Francoz Phillipe Gaumont. Tri leta pozneje je morala ekipa po pritisku organizatorjev prostovoljno zapustiti Tour, saj je bil pred tem na EPO pozitiven Italijan Cristian Moreni. Del ekipe, ki je po 16. etapi odpotovala domov, je bil tedaj tudi vodilni na letošnji dirki, Britanec Bradley Wiggins.

Vodstvo ekipe kajpak upa, da se bo lahko izgonilo usodi izpred petih let. »Verjamemo, da je ta primer izoliran in da nadaljnji nastopi ekipe na dirki niso ogroženi. Upamo tudi, da ne bodo kaznovani tudi tisti, ki s primerom nimajo nič. Ekipa bo zato pripravljena na štart jutrišnje etape,« so še zapisali pri Cofidisu.

Martin končal z nastopi

Za nemškega šampiona Tonyja Martina so se nastopi na letošnji dirki po Franciji končali po deveti etapi. Vodstvo moštva Omega Pharma Quick Step je namreč danes sporočilo, da Martin zaradi poškodbe roke ne bo nastopil na nadaljnih etapah.

Nemec je ob padcu na uvodni etapi namreč utrpel zlom roke, a stisnil zobe in vztrajal vse do devete etape, ko je postalo jasno, da so napori zanj prehudi. »Tony Martin jutri ne bo nastopil na deseti etapi. Po dogovoru z vodstvom moštva in našim zdravniškim osebjem smo se odločili, da se že danes vrne v domovino,« se glasi uradna izjava za javnost ekipe Omega-Pharma.

Moštveni zdravnik Helge Riepenhof je 27-letnega kolesarja pohvalil, ker je kljub bolečinam na dirki vztrajal tako dolgo. »Tony je bil v zadnjih dneh z impresivnimi nastopi konkurenčen najboljšim tekmovalcem, kar veliko pove o njegovem karakterju. Toda gledano z medicinskega stališča, si mora sedaj vzeti čas, da v miru pozdravi počeno kost. Tako bo tudi preprečil možnost huje poškodbe, le tako bo lahko nastopil tudi na OI v Londonu,« je pojasnil Riepenhof.

»Težko mi bo zapustiti Tour in sotekmovalce, ki se bodo sedaj borili sami. Toda to je pravilna odločitev, prepričan sem, da jo bodo vsi v ekipi razumeli. Do OI so še trije tedni, sam bom storil vse, da bom v Londonu v najboljši možni formi,« pa je dodal še sam Martin.