Neymar da, Scott in Cielo ne

Barcelonin nogometni zvezdnik, Brazilec Neymar, bo nastopil na domačih OI v Riu, v pokalu Amerike pa ne.

Objavljeno
21. april 2016 15.05
FBL-ESP-LIGA-DEPORTIVO-BARCELONA
J. P.
J. P.

Barcelona - Barcelonin brazilski nogometni zvezdnik Neymar bo lahko zaigral na domačih olimpijskih igrah v Riu, ne pa tudi na pokalu Amerike, je sporočil njegov katalonski delodajalec in se v isti sapi brazilski nogometni zvezi in njenemu predsedniku zahvalil, da sta prisluhnila predlogu kluba, ki želi igralca spočiti pred prihodnjo sezono. Neymar bo kot eden od treh reprezentantov, starejših od 23 let, skušal Braziliji zagotoviti edino zlato odličje, ki ji še manjka z velikih tekmovanj.

Po pravilih Mednarodne nogometne zveze (FIFA) je klub dolžan pustiti igralca nastopiti na turnirjih in tekmah, ki sodijo v mednarodni koledar A, na katerega pa olimpijski turnir ni uvrščen. Pokal Amerike bo sicer potekal med 3. in 26. junijem, olimpijski turnir pa se bo začel 3. in končal 21. avgusta. Preostala dva Barcelonina južnoameriška zvezdnika, Lionel Messi in Luis Suarez, naj bi, če bosta telesno pripravljena, igrala na pokalu Amerike.

Scott sprožil ogorčenje

Kot prvi iz svetovnega vrha v golfu je udeležbo v Riu, kjer se ta šport vrača v olimpijsko družino po 112 letih, odpovedal Avstralec Adam Scott, ki je kot razlog navedel preobremenjenost zaradi natrpanega koledarja in s tem kajpak sprožil ogorčene odzive, predvsem iz domovine. Nekdanji plavalni as Dawn Fraser je bil zelo oster: »Odlična odločitev, Adam. Državi si obrnil hrbet, da boš lahko izpolnil svoj program. Koliko denarja potrebuješ v življenju? Jaz se pri 78 letih še vedno trudim za preživetje, a sem ponosen, da sem Avstralec.«

Adam Scott je s svojo odločitvijo dvignil precej prahu, sploh v domovini. Foto: Jung Yeon-Je/AFP.


Tudi nekateri v svetu golfa so do njegove odločitve kritični, denimo nekdanji igralec Johnny Miller: »Igrati za svojo državo je dosti pomembneje kot zase. Če bi meni ponudili to možnost, se ne bi oziral na prepreke, temveč bi storil vse, da bi se udeležil olimpijskih iger.« Bolj uvideven do nekdanje številke 1 je bil zmagovalec 18 majorjev Jack Nicklaus: »Žalostno je, da ga ne bo v Riu. Natančnih razlogov ne poznam, verjamem pa, da so tehtni. Škoda, da bo izpustil tako pomembno tekmovanje.« Olimpijski turnir je umeščen med odprto prvenstvo Velike Britanije in prvenstvo PGA, poznavalci zato napovedujejo, da bi utegnil Scottovemu zgledu slediti še kdo od najboljših golfistov.

Hudo razočaranje za Ciela

Za posamični nastop na domačih igrah pa si je - po lastni krivdi - pod nosom obrisal tudi brazilski plavalec Cesar Cielo, svetovni rekorder v obeh šprinterskih disciplinah prostega sloga in trikratni svetovni prvak. Na domačih olimpijskih kvalifikacijah je namreč doživel hudo razočaranje, saj je najprej odpovedal nastop na 100-metrski razdalji, nato pa se na 50 metrov prosto s tretjim časom (21,91), ki je za sekundo slabši od njegovega svetovnega rekord, ni uvrstil v olimpijsko ekipo. Ugnala sta ga Bruno Fratus (21,74) in Italo Manzine (21,82). Zdaj je usoda olimpijskega zmagovalca iz Pekinga odvisna le še od trenerjev in njihove izbire plavalcev za štafetne preizkušnje. Če ne bo izbran, bo 29-letnik bržkone končal kariero.

Cesar Cielo je bil prepočasen v državnih kvalifikacijah. Foto: Sergio Moraes/Reuters.