Ni več vedela, kje nadaljevati pot

Strelka Živa Dvoršak se uči tudi od Petra Prevca.

Objavljeno
25. februar 2016 19.42
Živa Dvoršak ( Olimpija ) članica Slovenske strelske reprezentance 2016 v GYor-u.V Ljubljani 18.2.2016[ portret.Strelci.gyor]
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Veliko se je spremenilo v življenju strelke Žive Dvoršak, odkar je v Londonu 2012 prestala olimpijski krst in leto pozneje na Danskem osvojila bron na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem. Lani je diplomirala v ZDA, ob koncu leta pa se znašla pred življenjskimi vprašanji. Izbrala je nadaljevanje kariere. Danes bo na EP v Györu napadla zadnjo možnost za olimpijsko kvoto za Rio.

Danes in jutri se bo 12 slovenskih strelcev v članski konkurenci dokazovalo na prvenstvu stare celine na Madžarskem. Prva bodo na strelišče stopila dekleta z zračno puško, med njimi tudi Dvoršakova. Po zadnji lanski tekmi za svetovni pokal z malokalibrsko puško v Azerbajdžanu je poudarila, da potrebuje daljši odmor in »šele, ko bo glava prazna, se bomo pogovarjali o načrtih«, je tedaj dejala Ljubljančanka. Vzela si je mesec premora, nato pa se vrnila k treningu. A ta ni obrodil sadov. Misli so ji begale. »Ključni trenutki so bili novembra in decembra. Morala sem se sama s sabo pomeniti, kako in kaj naprej. V zadnjih letih se mi je zgodilo toliko stvari, da nisem več vedela, kje nadaljevati pot,« je nakazala na razpotje med nadaljevanjem študija, službo in športno potjo. Odločila se je za strelstvo, misli o drugih stvareh pa potisnila ob stran. »Pozneje bi gotovo obžalovala, da se nisem do konca potrudila, kolikor je treba,« je razmišljala.

S trenerko Polono Sladič sta pripravili temeljit načrt treningov, tekem, premorov z glavnim ciljem – EP na Madžarskem. Od trenutka, ko je sprejela odločitev o popolni osredotočenosti na strelstvo, je tudi na treningih in tekmah začela bolje streljati. »Januar je bil resda naporen, a prinesel je veliko odgovorov, v marsikaterih delih in trenutkih treninga in tekme sem znala izvleči maksimalno. Ne glede na okoliščine,« je 24-letnica našla recept. Rezultatsko še niha, zaradi streljanja na decimalke ne čuti 100-odstotnega zaupanja vase.

»Vsi delamo na tem, da bi ravno na EP pokazali svoj potenicial. A veliko bo odvisno tudi od dnevne forme in sreče. Želim si izvesti optimalen nastop,« je dejala in dodala, da nikakor ni v podobnem položaju, kot je bila pred OI v Londonu, ko se je borila za premierno olimpijsko vstopnico. »Drži, da sem starejša in imam več izkušenj ter da sem tudi prve OI dobro prestala. Vse to naj bi nadgradilo moje samozaupanje. Na tekmah sem bolj stabilna, znam se bolje odzivati v določenih situacijah, vendar pa natančno vem, kaj lahko pridobim in kaj izgubim. Pred štirimi leti nisem najbolj razumela, v kaj se spuščam,« je opisala breme, ki ga nosi na plečih in se ga skuša otresti. Vodi jo misel, da strelja zase, zaradi lastnega veselja in da je njen cilj na tekmi preseči samo sebe.

Pri tem ji pomagajo izjave izjemnega smučarskega skakalca Petra Prevca, ki jih spremlja prek medijev. »Vsi mislijo, da mu je lahko zmagovati. Pogosto je poudaril, da včasih vidi, kako naredi skok prehitro, morda kdaj hoče preveč. Iz njegovih izjav črpam sporočilo o potrpežljivosti. Kadar mu jo je uspelo ohraniti, je dosegel vrhunski rezultat. Z njegovimi besedami si skušam pomagati in mirno pričakati dan ključne tekme,« je pred odhodom na EP zaupala, kaj se je na daljavo naučila od skakalnega šampiona.