Nibali v klubu prestižnih majic

Zmaga Italijana Vincenza Nibalija ni spremenila hierarhije dirke po Franciji.

Objavljeno
07. julij 2014 22.28
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
London – »Vedno je bolje imeti rumeno majico na sebi kot pa ne,« je športni direktor Astane Giuseppe Martinelli odgovoril na vprašanje novinarjev, ali Vincenzo Nibali vendarle ni prezgodaj prevzel vodilni položaj in izpostavil moštvo Astane. Zaveda pa se seveda, da je majica dodatna obveznost, ki je favoriti v uvodnih etapah nimajo pretirano radi.

Šef Astane je bil na začetku Toura kar nekoliko jezen, ko se je vse vrtelo okrog rivalstva med Chrisom Froomom in Albertom Contadorjem oziroma med moštvoma Skya in Tinkoffa. Po drugi etapi, v kateri sta Nibali in Astana kolesarila domala brezhibno, si je dal duška in precej evforično razlagal, da ima Astana najboljše moštvo in tako kakovostne kolesarje, da rumeno majico lahko osvojijo tudi na koncu. Z rumeno majico ima prekaljeni strateg velikih dirk dobre izkušnje. Z Marcom Pantanijem jo je osvojil leta 1998, potem ko jo je »Gusar« nosil sedem etap. »Pokazali smo svojo moč in inteligenco. V nadaljevanju dirke moramo tekmovati mirno in preudarno. Nibali je tako dober in pogumen, da bi lahko izkoristil rivalstvo med Froomom in Contadorjem,« razmišlja o nadaljevanju dirke Martinelli.

Junak Sheffielda je majico oblekel, ker je bil v zahtevni etapi na ravni najtežjih klasik med vsemi najbolj hladnokrven in prepričan vase, v odločilnih trenutkih pa se je inteligentno odzval na izziv. O tem, da je majica prišla prehitro, si ne beli glave. Pravi, da je zgolj zgrabil izjemno priložnost. »Napad sem imel v mislih, vendar sem se le odzval na potek dogodkov. Ponosen sem, da sem se vpisal v ekskluzivni klub nosilcev majic na vseh treh velikih dirkah. Zmaga mi je prinesla olajšanje, predvsem pa potrditev, da sem na Tour prišel v formi, ki sem si jo želel,« je nosilec rumene majice pojasnil napad na majico in občutke, ki jih je doživljal na zmagovalnem odru.

O končni zmagi pa ne razmišlja, čeprav je med tremi velikimi favoriti v neposrednem troboju prvi stopil na plano. »Tour se je šele začel. Zmagal sem na Vuelti in Giru in šestkrat stal na zmagovalnem odru, vendar imata Contador in Froome veliko več izkušenj. Zavoljo več zmag imata močnejše argumente in priporočila. Zato moja zmaga ni spremenila hierarhije dirke. Naredila jo je le medijsko bolj zanimivo. Poudariti pa moram, da sem v uvodnih etapah videl, da so odlično pripravljeni tudi Alejandro Valverde, Rui Costa in Andrew Talansky. Dirkal bom tako kot na Giru in Vuelti – iz dneva v dan. V gorskih preizkušnjah mi je lahko v veliko pomoč Contador, ki ima enak slog dirkanja kot jaz,« 29-letni Nibali razmišlja o svoji vlogi v skupini favoritov, ki je po zmagi v Sheffieldu še posebej izpostavljena.

Kapetan Astane svojim skrbno izbranim pomočnikom brezpogojno zaupa. Njihovo pomoč bo v prvem tednu najbolj potreboval v sredo, ko je na sporedu kolesarjenje po slovitih kockah Roubaixa. Glede na to, da je danes na sporedu nezahtevna etapa, bi mu dve sekundi prednosti pred zasledovalci moralo zadostovati, da zadrži majico. Ne glede na razplet naslednjih etap sta si Nibali in Astana z rumeno majico vendarle naprtila velik pritisk, ki sta se mu Contador in Froome z zgolj sledenjem zmagoviti skupini spretno izognila.