Niz nagrada za kamniško hrabrost

Odbojkarski pokal CEV: Kamničani na gostovanju v Toursu izgubili z 1:3.

Objavljeno
07. december 2016 00.43
Janez Porenta
Janez Porenta
Tours – Slovenski državni podprvaki, odbojkarji Calcita Volleyballa, so za nagrado za hrabro predstavo v prvem dvoboju 1/32 finala pokala CEV na gostovanju odščipnili častni niz močno favoriziranemu francoskemu Toursu, ki je medlo začel, v nadaljevanju pa vendarle manifestiral vse svoje znanje in izkušnje.

Kamničanom se pri žrebu sreča ni ravno nasmehnila, saj bi zahtevnejšega nasprotnika težko dobili. Tours je namreč dolga leta tekmoval tudi med klubsko elito stare celine in se v dveh sezonah pomeril tudi s slovenskim šampionom ACH Volleyjem, v vseh štirih dvobojih pa vpisal zmage. Trener Kamničanov Gašper Ribič je resda svoje varovance bodril, da francoski velikan ni več tako izvrstna ekipa, kot je bil nekoč, vseeno pa je nekaj izstopajočih posameznikov še vedno vlivalo strah v kosti. V prvi vrsti nizki, a izjemno skočni češki korektor David Konečny, ki je Ljubljančanom svojčas povzročal ogromno preglavic, pa tudi zimzeleni libero Hubert Henno, ki si je odbojkarsko ime ustvaril v Italiji pri Cuneu oz. Macerati, danes pa šteje že polnih 40 let.

Tours je domačo ligaško sezono začel enako uspešno kot Arago Sete, ki ga je ACH Volley odpravil v kvalifikacijah za ligo prvakov, torej s štirimi zmagami in tremi porazi, kot popotnico za sinočnji dvoboj je imel poraz brez osvojenega niza proti Paris Volleyju. Po nekaj minutah prvega niza se je zdelo, da se bo obračun razpletel povsem skladno s pričakovanji, saj so gostitelji bliskovito pobegnili z udobnih 16:9. Visoka prednost jih je očitno uspavala, Ribič pa je znal svojim varovancem vcepiti v glavo, da je nasprotnik premagljiv. Domača zaloga se je postopno topila, v končnici sta bili zasedbi že poravnani, v ključnih trenutkih pa so Kamničani zadržali mirnejše živce in tehtnico presenetljivo prevesili na svojo stran. To pa je četi trenerja Giampaola Medeija snelo krono z glave in jo razjezilo do te mere, da je nato hitro dala vedeti, kdo je gospodar dvorane Robert Grenon.

Drugi in tretji niz sta bila pravzaprav zgolj formalnost, saj niso slovenski podprvaki Toursu prišli niti blizu, v dveh nizih so zbrali toliko točk kot tekmec v vsakem od njih. Nerazpoloženega Konečnyja, ki je bil v napadu zgolj 8-odstotno učinkovit, je nekoliko uspešneje zamenjal Stanislas Rabiller, sta se pa zato v napadu toliko bolj izkazala oba sprejemalca. V kamniških vrstah je točkovno izstopal zadnji novinec, brazilska okrepitev na korektorskem položaju Maxson Guilherme Pereira, sicer pa so bili v vseh statističnih prvinah boljši gostitelji. Povratni dvoboj bo v torek, 20. decembra, v Kamniku.