Nižje kot na finale ne merijo

Slovenske odbojkarice do 23 let so prvi del svetovnega prvenstva v Stožicah končale brez poraza. 

Objavljeno
16. september 2017 02.03
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Slovenski odbojkarji zadnji dve leti in pol neprestano dokazujejo, da so del evropskega vrha. Zdaj je napočil trenutek, ko lahko tudi odbojkarice dokažejo, kako visoko so zmožne poseči. Na domačem SP do 23 let so redni del v Stožicah končale na vrhu skupine A, se uvrstile v današnji polfinale in imajo kolajno pred nosom.

Položaj je pravzaprav paradoksalen. Slovenska članska reprezentanca ni nikdar v zgodovini, tudi ko so jo sestavljale povečini legionarke, dosegala takšnih uspehov, kot jih niza zdajšnja, ki je močno prevetrena in pomlajena, z le tremi dekleti, ki si kruh služijo na tujem, in brez igralk, ki bi bile starejše od 23 let. Vodstvo izbrane vrste se je za menjavo generacij odločilo načrtno, poletna tekmovanja na čelu s kvalifikacijami za člansko SP pa podvrgla prvemu cilju reprezentančne sezone – stožiškemu SP do 23 let, na katerem domače barve zastopa kar članska zasedba, tudi z istim selektorjem. »Ravno dejstvo, da smo bile skupaj že celotno poletje, nam je pomagalo k ekipnemu duhu. Odlično se razumemo na parketu, vsaka natančno ve, kje mora biti,« prikimava ena od treh legionark v zasedbi, sprejemalka Lana Ščuka. In če je moško izbrano vrsto povsem na vrh popeljal italijanski strokovnjak (Andrea Giani), je Odbojkarska zveza Slovenije tudi na žensko klop posadila Italijana, Alessandra Chiappinija, o katerem v igralskem kadru ne boste slišali žal besede. Medsebojno zaupanje se najlepše odraža na igrišču.

Foto: FIVB



V petih tekmah rednega dela so Slovenke petkrat zmagale in oddale zgolj dva niza, enega sinoči Egiptu. »Definitivno so še rezerve, nismo še pokazale vsega, kar znamo. To hranimo za odločilne dvoboje, ko bomo tudi najbolj nabrušene,« se strinja 20-letna in kar 185 cm visoka sprejemalka Lana, ki je potrditev, da je reprezentanca zrela za presenečenje, dobila že v prijateljskih dvobojih tik pred SP, ko se je povsem enakovredno kosala s svetovnima velesilama Brazilijo in Turčijo. 

»Pripravljalne tekme sicer niso merodajne, ker ni rezultatskega pritiska in je vzdušje drugačno, obenem smo se prvič seznanile z novimi pravili in bile temu primerno presenečene. So nam pa pomagale pridobiti samozavest v Stožicah, kjer ni lahko igrati,« poudarja igralka italijanskega Filottrana, s katerim bo v novi sezoni tekmovala v prvoligaški eliti. In kako Lana Ščuka ocenjuje nova pravila, predvsem točkovanje (štirje dobljeni nizi do 15. točke)? »Dokler si spredaj, dokler vodiš, ni težav; pojavijo pa se, če ti teče voda v grlo in zaostajaš, saj se niz in tekma hitro končata.«

Glede na doslej videno Slovenke, ki so na kolena že spravile močno Kitajsko in branilko brona s prejšnjega prvenstva Dominikansko republiko, kažejo celo najlepše igre med vsemi udeleženkami SP. Je zasluženi preboj v polfinale njihov skrajni domet? »Verjamem, da ne. Merimo na finale, na kaj manj sploh ne pomislimo,« je pred ključnima dvobojema odločna Lana Ščuka.