Nova KBM Branik in Calcit Volleyball finalista slovenskega pokala

Odbojkarice Nove KBM Branika in Calcita se bodo jutri pomerile v finalu slovenskega pokala.

Objavljeno
26. december 2013 20.06
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Hoče - Odbojkarice Nove KBM Branika in branilke naslova, igralke Calcit Volleyballa, so finalistke letošnjega slovenskega pokala.

Mariborčanke so v prvem polfinalu s 3:0 premagale ekipo Formisa Rogoza (8, 14, 14), medtem ko je bil Calcit prav tako s 3:0 boljši od Formisa (28, 15, 23).

Mariborčanke si bodo v jutrišnjem finalu (17) poskušale zagotoviti svoj štiritnajsti naslov, Kamničanke pa so doslej slavile le enkrat.

Mariborčanke prepričljivo pred Formiose

Slovenske prvakinje so tekmo začele silovito in povedle s 6:2 ter 8:4. Tudi v nadaljevanju so narekovale ritem igre, še posebej pa je bila razpoložena Ana Starčević, ki je točke dosegala kot za šalo. Igralke Keme, ki jih je spodbujalo približno sto bučnih navijačev, so imele največ težav s sprejemom začetnih udarcev, ko pa so želele dokončati napad, pa so trčile ob neprebojni blok Mariborčank. Te so po vodstvu 10:6 povsem zagospodarile na igrišču. Po začetnih udarcih Nike Blagne so osvojile kar dvanajst točk zapovrstjo, s tem pa so si gladko zagotovile vodstvo.

V drugem nizu so Prekmurke zaigrale bolj zbrano, se tudi otresle treme, Štajerke pa na trenutke manj zavzeto. Do rezultata 7:7 je bila igra izenačena, nato pa so pobudo na igrišču spet prevzele mariborske odbojkarice, ki so si z izdelanimi akcijami do drugega tehničnega odmora priigrale šest točk prednosti. Neustavljivi Starčevićevi se je v napadalnih akcijah pridružila še Iza Mlakar, tudi druge mariborske odbojkarice so igrale kot dobro naoljen stroj. Prednost je rasla iz minute v minuto, občasni prebliski prekmurske ekipe, v kateri se je z učinkovitostjo izkazala Sara Sakovič, pa niso bili dovolj, da bi se lahko enakovredno kosale z Mariborčankami. Po vodstvu 16:10 je mariborska ekipa še stopnjevala ritem igre, odpor Pucončank je postajal vse slabotnejši in slovenske prvakinje so gladko dobile tudi drugi niz.

Tudi v tretjem nizu je bila slika na igrišču podobna. Premoč je bila spet na strani mariborske ekipe, ki je ob prvem tehničnem odmoru vodila 8:6, nato po nekaj dobrih akcijah 15:9. Sledila je nova serija točk, po kateri je vodstvo Mariborčank naraslo na dvanajst točk (21:9), ekipa Keme pa je do konca niza ter tekme le ublažila poraz.

»Pred tekmo sem želel, da bi naše odbojkarice prikazale čim boljšo igro in želja se mi je izpolnila. Vso tekmo so igrale zavzeto, brez popuščanj, temu primeren je tudi rezultat. Nalogo v polfinalu smo opravili, zdaj čakamo finale,« je povedal trener Nove KBM Branika Bruno Najdič.

Calcit v finale brez izgubljenega niza

Druga polfinalna tekma je bila veliko bolj izenačena kot prva, toda odbojkarice Calcita Kamnika niso dovolile presenečenja in so se brez izgubljenega niza uvrstile v finale.

Gledalce je navdušil predvsem uvodni niz, ki je trajal več kot pol ure, končnica pa je bila zelo razburljiva. Gostiteljice so se enakovredno kosale z Gorenjkami, nekajkrat so si tudi priigrale vodstvo, a je Tjaša Turnšek z neugodnimi začetnimi udarci in tudi z učinkovito igro v napadu zaustavila razigrano domačo vrsto. Kljub temu so igralke Formisa ohranjale pobudo na igrišču, z zbrano in odločno igro so povedle z 22:18 in 24:20. Na pomolu je bilo presenečenje, a se Kamničanke niso predale. Z odličnim blokom so ubranile kar štiri zaključne žoge tekmic, nato še same zapravile eno, pa spet ubranile prednost gostiteljic, nato pa s četrto zaključno žogo osvojile niz.

Poraz v prvem nizu je pustil nekaj posledic v rogoški vrsti, ki je slabo začela drugi niz. Gorenjke so ob prvem tehničnem odmoru vodile 8:3, nato pa se je začel nenaden zasuk. Domače so zaigrale kot prerojene, po začetnih udarcih Nastje Gajser so z zbrano igro v polju in učinkovito v napadu nanizale kar osem točk zapored in povedle z 11:8. Toda ekipa Calcita je dokazala, da se tudi ob takem razvoju dogodkov na igrišču zna postaviti na noge. Z delnim rezultatom 6:0 je spet spremenila potek igre, ob drugem tehničnem odmoru vodila 16:14, nato pa še enkrat osvojila šest točk zapovrstjo, povedla 22:14 in brez težav osvojila niz.

Kamniške odbojkarice so tudi v tretjem nizu zaigrale odločno, kajti zavedale so se, da bi vsak izgubljen niz pomenil tudi izgubo moči pred finalno tekmo. Do prvega tehničnega odmora jim ni šlo po željah, saj so vodile le za točko, v nadaljevanju pa so spet ujele ritem igre in si do drugega tehničnega odmora priigrale pet točk prednosti. V končnici so imele štiri točke prednosti (24:20), toda domače se niso predale, z zadnjimi atomi moči so osvojile tri točke, kaj več pa jim je z zmagovito točko preprečila tokrat odlična Turnškova.

»Čestitam odbojkaricam Formisa za srčno in zavzeto igro, seveda pa tudi našim igralkam, ki so uspešno prestale vlogo favoritinj. Jutri nas v finalu čaka nova tekma in nov izziv. Upam, da bomo igrali bolje, kot smo v polfinalu,« je povedal trener Calcita Gašper Ribič.