Novice iz Ria: Brazilci so se poklonili žrtvam napada v Nici, Pele s pesmijo vabi na OI

V Riu de Janeiru so se v nedeljo z minuto molka poklonili žrtvam napada v pobratenem mestu Nici.

Objavljeno
18. julij 2016 10.14
Posodobljeno
18. julij 2016 10.26
OLYMPICS-RIO/
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Rio de Janeiro - V brazilskem mestu Rio de Janeiro, ki bo avgusta gostilo olimpijske igre, so v nedeljo z minuto molka počastili umrle v terorističnem napadu v Nici, mestu, s katerim je Rio pobrateno.

Francoski kraj je v nedeljo med praznovanjem dneva padca Bastilje prizadel napad, v katerem je življenje izgubilo 84 ljudi, približno 200 pa je bilo poškodovanih.

Veliko ljudi se je zbralo pred francosko-brazilskim kulturnim centrom v Riu, ki so ob himnah obeh držav počastili tragično umrle.

»Casa Franca-Brasil je simbol francosko-brazilskega prijateljstva. Čutili smo, da je nujno, da počastimo žrtve napadov v Nici. Dobili smo številne odzive solidarnosti naših prijateljev,« je dejal francoski konzul v Riu Brice Roquefeuil.

Pele s pesmijo vabi v Rio

Eden najboljših nogometašev vseh časov Brazilec Pele je objavil pesem, ki časti prihajajoče olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Legendarni nogometaš je v začetku prejšnjega tedna na družbenih omrežjih objavil fotografijo pred mikrofonom, s katero je sporočil, da bo v petek, 15. julija, pesem z naslovom Esperanca (Upanje) na voljo.

Petinsedemdesetletnik, ki se je prejšnji teden tretjič poročil, v pesmi, v njem ga spremljajo otroški pevski zbor, obljublja brazilski festival, ki bo svet naredil vesel, poln sreče in čustev.

Pele ni glasbeni neznanec, saj je pesmi snemal že pred dobrimi 50 leti. Leta 2006 je izdal album z naslovom Pele Ginga, takrat je z njim sodeloval tudi svetovno znani pevec in pisec pesmi Gilberto Gil.

Nekdaj izjemni napadalec je v svoji bogati karieri, v njej je osvojil tri naslove svetovnega prvaka, na 1218 tekmah dosegel 1363 golov. Leta 1999 ga je Mednarodni olimpijski komite razglasil za enega najboljših športnikov 20. stoletja, leto kasneje pa ga je je Mednarodna nogometna zveza počastila z nazivom igralec stoletja.