Novo poročilo Wade priča o razširjenosti dopinga med atleti

New York Times je razkril podrobnosti raziskave Wade, po kateri si je kar 29 odstotkov atletov pred SP 2011 pomagalo z dopingom.

Objavljeno
23. avgust 2013 19.23
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

New York - Ameriški časnik New York Times je izdal nekatere podrobnosti poročila Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki zadeva razširjenost dopinga med atleti v letu 2011.

Wada je v svojo raziskavo vkljuiučila 2000 anonimnih atletov, podatki pa so zaskrbljujoči, saj naj bi si kar 29 odsotkov udeležencev svetovnega prvenstva 2011 v južnokorejskem Daeguju v istem letu pomagalo s prepovedanimi poživili.

Poleg tega je kar 45 odstotkov športnikov, ki so sodelovali na vsearabskih igrah leta 2011, priznalo, da so v enem letu pred nastopom uporabili prepovedane snovi v športu. Ob tem ne gre spregledati primerjalne statistike dopinških kontrol za leto 2010, iz katere izhaja, da sta med odvzetimi dopinškimi vzorci le dva odstotka pozitivna.

Wada doslej ni razkrila študije in je to upravičila z dejstvom, da Mednarodna atletska zveza IAAF potrebuje čas, da se seznani z vsebino. Ob tem ne gre spregledati, da se je že vnela tudi razprava o verodostojnosti študije.