Nujna formalnost na poti v paradiž

Odbojka: V prvi tekmi kvalifikacij za ligo prvakov gladka zmaga ACH Volleyja v Brčkem.

Objavljeno
19. oktober 2017 00.05
ACH-Modena Ljubljana 1.3.2017 [odbojka]
Janez Porenta
Janez Porenta
Brčko – Za odbojkarje ACH Volleyja je obračun 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov z nedoraslo Mladostjo iz Brčkega zgolj nujna formalnost na poti do zadnje ovire, ki pa bo nekaj metrov višja. Če bodo Ljubljančani na povratni tekmi v nedeljo (17) v Stožicah ponovili sinoči prikazano, ko so bili na gostovanju boljši brez oddanega niza, jih za nagrado čaka veliki Lokomotiv Novosibirsk.

Glede na to, da obe ekipi slonita na prispevku domačih igralcev – Brčko v svojih vrstah celo nima tujca, ACH Volley ima resda dva, a sta oba sinoči obsedela na klopi –, je smiselna primerjava, kako visoko kotirata državi na mednarodnem zemljevidu. Slovenija je predlanska evropska podprvakinja, udeleženka SP in osma reprezentanca z evropske lestvice, BiH je po kakovosti šele 38. zasedba stare celine. In podobno je razmerje tudi v klubski odbojki. Čeravno je trener zmajev Zoran Kedačič pred dvobojem tekmeca umestil med najboljše tri slovenske prvoligaše, je sinočnje razmerje moči na parketu odsevalo povsem drugačno sliko – Mladost se ne more postaviti ob bok niti Triglavu, kaj šele Calcitu Volleyju.

Osnovni Kedačičev cilj, prikazati spodobno odbojko brez izrazitih nihanj in rezultatskih mrkov v vseh nizih, so njegovi varovanci brez težav izpolnili, pozlatile pa so se trenerjeve besede, da je oranžne zmaje težko ukrotiti, kadar imajo dober sprejem. In včeraj so imeli odličnega, kar 67-odstotnega, kar jim je omogočalo lažjo organizacijo igre novega podajalca Jana Brulca in posledično tudi učinkovitejši napad (62 %), za katerega tekmec ni našel protiorožja. V prvi polovici dvoboja je bil uspešen predvsem novinec na korektorskem položaju Matej Mihajlovič, v nadaljevanju pa je voz vlekel Jan Pokeršnik, ki ni imel veliko časa, da je z mivke ponovno preklopil na dvoransko odbojko. Njegova statistika jemlje dih, saj je bil kar 88-odstotno učinkovit, ni si privoščil niti ene napake, obenem ga nasprotnik ni ujel v bloku.

Gostitelji so nekoliko strnili vrste šele, ko je mladega in visokega korektorja Adija Osmanovića (22 let, 206 cm) nadomestil stari in nizki Saša Zimonjić (33 let, 192 cm, 95 kg), ki vsaj na videz res ni prototip sodobnega odbojkarja, a je pridno rešetal ljubljanski blok in obrambo. Zadnji niz je, vsaj do drugega tehničnega odmora, prinesel kanček razburljivosti, gostitelji so nazadnje vodili s 13:12, nato pa je v ospredje stopil še en novinec pri ACH Volleyju Matic Videčnik z uspešnim penalom, blokom in odličnimi servisi. Po znižanju na 19:20 ni Mladost vpisala niti točke več, zmago je z neubranljivim začetnim udarcem potrdil Brulec. Ljubljančani so ob luknjastem domačem sprejemu nanizali kar 10 asov.

»Dokazali smo, da smo na pravi poti, da se forma dviguje in da si želimo v ligi prvakov nastopati, ne pa biti zgolj njen del,« je strnil vtise trener Kedačič.