Ob dvajseti obletnici v Velenju tudi olimpijska prvaka

Tradicionalni atletski miting ob Velenjskem jezeru bo potekal v sredo.

Objavljeno
29. junij 2015 15.51
Balkanation atletika - Martina Ratej 20.septembra 2014
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Največje atletsko tekmovanje v Sloveniji - mednarodni miting v Velenju - bodo v sredo ob jezeru izpeljali že dvajsetič. Na obletnici bo poleg najboljših slovenskih atletov še kopica izjemnih tujcev na čelu z dvema olimpijskima prvakoma.

Gledalcem se bo predstavila olimpijska, svetovna in evropska prvakinja v metu diska, Hrvatica Sandra Perković, v Šaleško dolino pa prihaja tudi dvakratni olimpijski prvak v suvanju krogle Tomasz Majewski iz Poljske. Oba šampiona bosta izzvala dva slovenska upa Veronika Domjan, ki je disk letos na Ptuju zalučala 56,31 metra, in letos najboljši Slovenec v suvanju krogle Blaž Zupančič.

Prvo slovensko ime bo ob odsotnosti že dalj časa poškodovanega Primoža Kozmusa metalka kopja Martina Ratej, ki ima podobno kot Maruša Mišmaš že izpolnjeno normo za nastop na svetovnem prvenstvu avgusta v Pekingu. Mišmaševa ima na 3000 m zapreke najboljši letošnji prijavljen čas izmed vseh, ki bodo nastopile v Velenju.

Za ostale Slovence bo miting lepa priložnost za izpolnitev letos zelo ostrih pogojev Mednarodne atletske zveze (EA) za nastop na SP. Luka Janežič bo nastopil na 400 m, Žan Rudolf na dvakrat daljši razdalji, Sabina Veit in Maja Mihalinec bosta tekli na 200 m. S palico bo skakala Tina Šutej, v daljino Nina Kolarič, v zadnji disciplini dneva pa bosta na 100 m šprintala Jan Žumer in Jan Kramberger.

»Cilj mitinga, edinega pod okriljem EA, je promocija atletike v Sloveniji, pa tudi predstavitev najboljših slovenskih atletov in atletinj. Ti imajo možnost nastopa v močni mednarodni konkurenci pred domačo publiko, ki jih spodbuja k čim boljšim dosežkom. Želeli smo pripraviti zanimiv in konkurenčen miting, predvsem za naše zastopnike. Tekmo v klubu pripravljamo prostovoljno ob pomoči Atletske zveze Slovenije in velenjske občine,« je za STA povedal sekretar mitinga Luka Steiner.

Na velenjskem mestnem štadionu se bo tekmovanje pričelo ob 16.15, glavne discipline bodo na sporedu po 19. uri. Skupno bo nastopilo okrog 200 atletov in atletinj.