Ob odsotnosti Čopa in Špika najbolje pripravljen dvojni četverec

Od petka do nedelje bo Varese gostil evropsko veslaško prvenstvo, na katerem bodo slovenske barve branili štirje čolni.

Objavljeno
11. september 2012 14.54
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Bled - V dvojnem četvercu bodo reprezentančne barve branili nastopili Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec, v četvercu brez krmarja veslajo Marko Grace, Aleš Zupan, Grega Domanjko in Jure Grace, lahka veslača Rajko Hrvat in Matevž Malešič bosta nastopila v dvojnem dvojcu, med enojci pa se bo pomeril Andraž Krek.

Med dvojnimi četverci je prijavljenih 13 posadk, od olimpijskih posadk pa bodo v Italiji Estonci, Francozi, Britanci, Italijani, Poljaki, Rusi in Ukrajinci. Visoke ambicije ima tudi slovenski čoln, ki je na zadnjih treningih dosegal zelo dobre čase, piše STA.

Brata Marko in Jure Grace, Aleš Zupan in Grega Domanjko se bodo v četvercu pomerili v konkurenci 11 čolnov, od tega je šest olimpijskih - Grčija, Italija, Nizozemska, Romunija ter Belorusija in Srbija. Med lahkimi dvojnimi dvojci je prijavljenih 16 posadk, od tega je polovica držav, ki so v tej disciplini nastopile na OI v Londonu, nespremenjeno posadko pa imata Norveška in Portugalska.

Andraž Krek bo pa nastopil med enojci, kjer je prijavljenih 18 tekmovalcev. Od olimpijskih skifistov so tu Azerbajdžanec Alexandrov, Belgijec Maeyens in Litvanec Griskonis, zanimiva skifista pa sta še Čeh Plocek, mladinski evropski in svetovni prvak in Madžar Galambos, svetovni prvak med lahkimi skifisti.

Letošnje EP le iztočnica za prihodnja leta

»Ob odsotnosti Iztoka Čopa in Luke Špika je reprezentanca optimalno sestavljena iz tistih članskih veslačev, ki so trenutno na voljo. Glede na meritve na treningih je najbolje pripravljen dvojni četverec, ki sem ga pravzaprav začel predvidevati kmalu po koncu olimpijskih kvalifikacij. Skupaj so sicer lahko sedli relativno pozno zaradi angažiranja Markovca v mladinski konkurenci, a zaradi tega niso nič slabše pripravljeni. Konkurenca v vseh disciplinah je precej močna, saj bo nastopilo kar nekaj posadk z londonskih olimpijskih iger. Cilj za naše posadke je uvrstitev v finale A, najboljše možnosti za to pa imata oba četverca. Sicer pa je to EP za nas zelo pomembno kot iztočnica za prihodnja leta,« je pred odhodom v Italijo povedal slovenski selektor Miloš Janša.

Letošnje evropsko prvenstvo je sicer rekordno po udeležbi, kar je bilo pričakovati glede na dolg premor po olimpijskih igrah. V Vareseju bo tako nastopilo 448 tekmovalcev in tekmovalk iz 36 držav, med njimi tudi številni nosilci olimpijskih medalj iz Londona.

Za slovenske veslače pa bo to predzadnje dejanje letošnje sezone, saj jih 22. septembra na Bledu čaka le še obračun za naslove državnih prvakov. Že prihodnji petek pa bo Ljubljanica gostila tudi poslovilno tekmo Iztoka Čopa, katere se bodo udeležili številni veslači, ki so v zadnjem desetletju v različnih disciplinah krojili svetovni vrh.