Ob Planičarjih silno razočarani tudi predstavniki Oberstdorfa: »Poraz je nerazumljiv«

Oberstdorf še ni opustil misli, da bi se potegoval tudi za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021.

Objavljeno
12. junij 2014 21.40
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ob članih planiške odprave so bili nad porazom v boju za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2019, ki ga je na nedavnem kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Barceloni nepričakovano dobil Seefeld, silno razočarani tudi predstavniki favoriziranega Oberstdorfa. Nemci so tako še četrtič zapored ostali praznih rok, tokrat jim je v finalu glasovanja članov predsedstva FIS zmanjkal en samcat glas (8:9).

»Naše razočaranje je seveda velikansko,« je priznal Franz Steinle, predsednik Nemške smučarske zveze (DSV), toliko bolj začuden nad razpletom, ker naj bi predtem njihovo kandidaturo vsi po vrsti hvalili po dolgem in počez. »Ker je povrhu Oberstdorf v zadnjih letih vedno znova potrjeval svoj ugled izvrstnega prireditelja smučarskih tekmovanj najvišje ravni, toliko težje razumemo odločitev članov predsedstva FIS,« je še dejal 64-letni Nemec.
Že pred začetkom 49. kongresa FIS je bilo sicer mogoče iz krogov predstavnikov Oberstdorfa izvedeti, da se v primeru četrtega zaporednega poraza ne bodo več potegovali za izvedbo nordijskega SP. V nemški zvezi naj bi zdaj vse sile uperili v kandidaturo Garmisch-Partenkirchna za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju leta 2021. Toda Steinle kljub vsemu še ni želel potrditi konca sanj Oberstdorfa.

»V kratkem se bomo s predstavniki Oberstdorfa usedli za mizo, skupaj proučili naš položaj in se dogovorili, kakšne posledice prinaša zadnji poraz,« je pojasnil prvi mož krovne smučarske organizacije v Nemčiji in pripomnil, da kljub vsemu obstaja možnost, da bi se Oberstdorf še petič zapovrstjo potegoval za izvedbo nordijskega SP. Verjamejo, da čez dve leti na kongresu FIS v Cancunu skorajda ne bi mogli več izgubiti, optimizem pa črpajo tudi iz tega, da jih je v Barceloni od zmage ločil zgolj en glas.

Nad tokratnim porazom je bil nadvse razočaran tudi Laurent Mies, župan Oberstdorfa. »Odločitev članov predsedstva FIS za nas ni razumljiva. Najbolj mi je žal vseh ljudi, ki vsako zimo znova prispevajo svoj delež k organizaciji vrhunskih smučarskih prireditev pri nas,« je omenil 47-letni Nemec in pristavil, da bodo zdaj o vsem skupaj najprej dobro razmislili, nato pa skupaj z vodilnimi pri zvezi odločili o nadaljnjih korakih.