Ob Šketu in Čebronu doma ostal še starosta Škorc

Selektor Vuković bo v Sofijo odpeljal tudi mladega libera Plota in še ne optimalno pripravljena Kamnika in Čebulja.

Objavljeno
07. maj 2012 13.43
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Šele včeraj je postalo dokončno jasno, s kakšno igralsko zasedbo se bo selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance Veselin Vuković danes odpravil v Sofijo, kjer ga čaka zahteven kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Pričakovano bosta doma ostala poškodovana Alen Šket in Davor Čebron.

Kot tretji podajalec je odpadel Gregor Ropret, malce nenadejano pa je na mestu libera mladi Miha Plot dobil prednost pred starosto Sebastianom Škorcem.

V zadnjih dneh je bilo sicer v zraku precej negotovosti glede tega, kdo bo sploh lahko potoval v Bolgarijo, saj je dolga in naporna klubska sezona pustila posledice pri večini slovenskih igralcev. Na seznamu poškodovanih sta se poleg Šketa in Čebrona znašla še Klemen Čebulj, ki lahko vskoči tako na položaj sprejemalca kot korektorja, in Matevž Kamnik, ki še ni optimalno pripravljen, a bo Vuković na tem pomembnem turnirju lahko računal na oba.

Vprašanje pa seveda je, kakšen bo njun učinek – predvsem Kamnikov, saj ga v pripravljalnem obdobju ni bilo z izbrano vrsto. Za olimpijske vozovnice so bodo torej v dresu s slovenskim grbom od jutri do nedelje v bolgarski metropoli borili: libero Miha Plot, podajalca Dejan Vinčič in Rok Satler, blokerji Alen Pajenk, Matej Vidič in Matevž Kamnik, sprejemalci Tine Urnaut, Andrej Flajs, Jan Planinc in Jan Pokeršnik ter korektorja Mitja Gasparini in Klemen Čebulj.

Selektor ne razume smiselnosti pravila 12

Selektor Vuković se je ob tem povsem upravičeno obregnil ob nerazumljivo pravilo, prilagojeno zgolj za te olimpijske kvalifikacije, po katerem sme vsaka zasedba na turnir pripeljati le dvanajst igralcev, v primeru poškodbe pa naknadno ne more vskočiti nihče več.

»Ne le jaz, nihče pravzaprav ne razume smisla tega pravila. Ne vem, zakaj smo na vsa dosedanja velika tekmovanja, tudi evropsko prvenstvo, lahko odpeljali štirinajst fantov, tokrat jih je dovoljeno le dvanajst,« se z vodilnimi pri Evropski odbojkarski zvezi (CEV) ne strinja Črnogorec na klopi najboljše slovenske reprezentance.

O stanju poškodovanih igralcev pa Vuković takole: »Za Alena Šketa je bilo že nekaj časa jasno, da ga v Sofiji ne bo, saj je poškodba pač preresna. Matevž Kamnik nam po zagotovilih zdravstvene službe lahko pomaga vsaj delno, zagotovo pa ne v celoti, saj ni bil v polnem trenažnem procesu. Za to ekipo je zelo pomemben in koristen igralec, a glavno je seveda zdravje. Naredili ne bomo ničesar, kar bi še poslabšalo njegovo trenutno stanje.«

Izstopa trojica » Italijanov « – Urnaut, Pajenk, Gasparini

Vukovićev pomočnik Tine Sattler se je dotaknil še preostalih dveh poškodovanih slovenskih reprezentantov: »Klemen Čebulj je že na začetku priprav utrpel manjše razlitje v zakolenskem predelu, ki se mu je pred dnevi še poslabšalo, vendar pa je poškodba sprva vendarle izgledala precej huje, kot je v resnici bila. Davor Čebron pa je še iz kluba privlekel poškodbo kolena, ki se mu je na prijateljskih tekmah v Nemčiji stopnjevala do nekoliko večjega vnetja, zato z njim nismo želeli tvegati.«

In kako strokovni kader gleda na opravljeno v pripravljalnem obdobju? »Opazno je, da po kakovosti izstopajo predvsem trije igralci, ki so si v zadnji sezoni kruh služili v Italiji – Tine Urnaut, Alen Pajenk in Mitja Gasparini. Njihov učinek je opaznejši ne le v primerjavi z drugimi igralci, temveč tudi v primerjavi z njihovim prispevkom v prejšnjih letih,« je misli pred turnirjem v Bolgariji, kjer bodo tekmice v skupini Bolgarija, Španija in Srbija, strnil selektor Vuković.