Občine in župani proti prepovedi prodaje piva

Športna politika: končana šele prva javna obravnava osnutka zakona o športu (ZSpo).

Objavljeno
09. februar 2016 20.38
Izjava Zorana Jankovića pred Mestno hišo 18.decembra 2015 [Zoran Janković,Ljubljana,Mestna hiša]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Preliminarni javni obravnavi osnutka novega zakona o športu (ZSpo) bo sledila nova (javna) obravnava v skladu z Resolucijo o normativni dejavnosti, sprejeto leta 2009. V tem času bodo avtorji ZSpo, ki bo nadomestil zakon iz leta 1998, lahko upoštevali tudi nekatere predloge za spremembe osnutka ZSpo.

Osnutek novega zakona o športu, ki je bil v prvi javni obravnavi do 8. februarja, je razvnel strasti med člani slovenske športne družine. Nekateri so dali konstruktivne predloge, o katerih smo že pisali. »Verjamem, da bomo upoštevaje predloge proaktivnih deležnikov našli čim boljšo rešitev za šport,« je zatrdil direktor vladnega direktorata za šport Boro Štrumbelj.

Na voljo bo dovolj časa za morebitne popravke v delih zakona, ki niso bili napisani optimalno ali so prezrli nekatera dejstva. Kot so nam zagotovili na resornem ministrstvu, so v prvi fazi prek portalov MIZŠ in e-demokracija omogočili zainteresiranim, da dajo svoje predloge in pripombe na osnutek ZSpo: »Po zaključeni prvi javni obravnavi bomo pregledali prejeto in pripravili končni predlog besedila novega Zakona o športu.«

Med zadnjimi je dodalo pripombe Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS), pri katerem menijo, da bi bila koristna primerjava z ureditvijo sorodnih družbenih dejavnosti v Sloveniji, denimo s kulturo, ki jo ureja zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

ZMOS predlaga, da se za delovanje profesionalnih športnih društev v ZSpo opredelijo in zagotovijo davčne in administrativne spodbude. Drugič: v ZSpo naj se oblikuje ureditev tudi za javno službo na področju športa na lokalni ravni. V osnutku ZSpo je namreč definiran le Zavod za šport (Planica), ki bi bil (kot javna služba na državni ravni) edini sofinanciran od države, četudi denimo že Zavod za šport MOL, katere župan je Zoran Janković, zaposluje več ljudi in ima večje prihodke.

In tretjič, ZMOS predlaga določilo, s katerim bo prek ZSpo omogočeno točenje alkoholnih pijač na športnih objektih pod enakimi pogoji kot na kulturnih prireditvah.