Obnemel celo Jemeljanenko

Po Tini Trstenjak do brona na svetovnem prvenstvu tudi Ana Velenšek.

Objavljeno
30. avgust 2014 01.33
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Čeljabinsk – Na krilih četrtkovega uspeha Tine Trstenjak, klubske kolegice pri vodilnem slovenskem judoističnem klubu Z'dežele Sankaku, ki je zablestela s tretjim mestom v kategoriji do 63 kilogramov, se je do brona v Rusiji včeraj prebila tudi Ana Velenšek (do 78 kg). V našem taboru so se tako veselili že osme kolajne na članskih svetovnih prvenstvih v judu.

Žreb je Velenškovo, tretjeuvrščeno na svetovni jakostni lestvici (IJF), brez boja popeljal v drugi krog, v katerem je bila po izenačenem obračunu z 1:2 v kaznih boljša od Lucie Louette Kanning. Tako se je 29-letni Francozinji, dobitnici brona na aprilskem EP v Montpellieru, na najlepši način oddolžila za zadnje tri poraze; seveda tudi za finalnega na lanskem prvenstvu stare celine v Budimpešti.

»Ko sem ugnala Lucie, ki sem jo edinkrat premagala leta 2011, sem začutila, da bi lahko bil to moj dan,« je 23-letnica iz Šmartnega pri Celju zaupala, kdaj je zaslutila, da bi se lahko zavihtela visoko. V osmini finala jo je nato po pričakovanju čakalo lažje delo; Mi-Young Choi, ki še nima odmevnejše lovorike, pač ni na ravni najboljših judoistk. Varovanka trenerja Marjana Fabjana je upravičila vlogo favoritinje in dobro minuto pred koncem 26-letno Južnokorejko z atraktivnim metom vrgla na hrbet (10:0).

V četrtfinalu pa je naletela na staro znanko Kaylo Harrison, olimpijsko prvakinjo iz Londona '12, ki je do Čeljabinska v svojo korist odločila vse štiri medsebojne dvoboje. In včeraj še petega, potem ko je dobrih trideset sekund pred koncem Velenškovo ujela v končni prijem (0:10).

Medtem ko se je leto starejša Američanka tako uvrstila v polfinale, se je judoistka kluba Z'dežele Sankaku (»Po porazu se je treba hitro postaviti nazaj na noge ...«) preselila v repešaž, v katerem je najprej utišala dvorano Traktor, potem ko je tudi pred očmi ruskega velezvezdnika mešanih borilnih športov Fjodorja Jemeljanenka po hitrem postopku opravila s poškodovano domačo reprezentantko Aleno Kahorovskajo (10:0).

Da je z ekspresno zmago prihranila nekaj moči, ji je zelo koristilo v obračunu za tretje mesto, v katerem je proti Severnokorejki Kyong Sol, branilki zlate lovorike iz Ria de Janeira '13, jeziček na tehtnici na svojo stran prevesila dobro minuto pred koncem z metom za yuko (5:0). Prednost je zadržala do konca in se po treh kolajnah z EP (srebrni iz Budimpešte '13 ter bronastih iz Istanbula '11 in Čeljabinska '12) veselila še svoje prve na SP.

»Čeprav sem potihem upala še na kaj več od brona, se počutim zelo dobro. To je navsezadnje moja prva kolajna na članskih svetovnih prvenstvih, zato ne bi mogla biti bolj vesela,« se je včeraj smejalo 178 cm visoki Velenškovi.