Obrambna pravljica ranjenega poljskega leva

Trener ACH Volleyja Zoran Kedačič je prepričan, da je treba graditi na odličnem tretjem nizu s Skra Belchatowom.

Objavljeno
21. januar 2017 00.01
Na sliki Apostolos Armenakis. Odbojka ACH Volley in PGE Skra Belchatow v Ljubljani, 19. januar 2017 [Odbojka,ACH Volley,PGE Skra Belchatow,Ljubljana,Apostolos Armenakis]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Na ranjenega leva, pripravljenega na poslednji ugriz, so naleteli odbojkarji ACH Volleyja v 3. kolu skupinskega dela lige prvakov in prvič ostali brez točk. Poljski velikan Skra Belchatow je, obratno, sploh prvič osvojil sveženj točk. Tekmeca sta zdaj poravnana, čez dva tedna bo drugače, saj ju čaka revanša na Poljskem.

ACH Volleyju je tokrat za vsaj točko, ki je bila dosegljiva, manjkal razigran korektor, kar je priznal tudi trener Zoran Kedačič. Apostolos Armenakis je bil 30-odstotno napadalno uspešen, njegova zamenjava Andrej Flajs 18-odstotno. Tudi blokerja sta bila v napadu slabo opazna, a njuna »odsotnost« ni vplivala na rezultat v tolikšni meri kot izpad točk obeh korektorjev. »To je bil naš glavni primanjkljaj. Poskusil sem vse, a enostavno ni šlo. Sprejemalca Jan Pokeršnik in Žiga Štern sta opravila odličen posel v coni 4, prek njiju so šle težke žoge, bila sta izvrstna. Če bi imeli še pomoč korektorja, bi bilo morda drugače, a tega ne bomo vedeli nikoli,« je zmajeval z glavo Kedačič.

Pogled v statistiko je zanimiv: Belchatow je v prvih dveh nizih primazal kar osem asov, v zadnjih dveh niti enega več. Postopoma je padala tudi njegova napadalna učinkovitost, je pa naraščalo število točk, osvojenih z bloki. Gostitelji so si privoščili manj napak in bili enakovredni v vseh prvinah z izjemo napada. »Najbolj strah me je bilo servisa Poljakov. Vedeli smo, kakšni bombarderji so, zadovoljni smo lahko, da z začetnim udarcem niso dosegali zaporednih točk. V 3. nizu smo tudi sami pritisnili s servisom, tedaj smo bili v vseh prvinah boljši. Na tem moramo graditi. Sicer smo imeli dober sprejem, a dobili kak blok preveč, tudi po izdelanih napadih, ki bi jih načeloma morali zaključiti. Seveda je težje proti dvojnemu, trojnemu bloku, smo pa preveč točk zapravili na enojnem,« je videno seciral mladi strokovnjak na domači klopi.

Nekdanji trener ACH Volleyja Luka Slabe je rad poudarjal, da blokerji ne odločajo tekem. Tokrat bi se moral ugrizniti v jezik, saj sta Srečko Lisinac in Jurij Gladir prispevala kar 26 točk (na drugi strani Jan Kozamernik in Diko Purič 14). »Na kateri koli drugi tekmi Belchatowa v sezoni bi videli identično sliko. Blokerja dobivata okrog 30 žog in sta učinkovita. Po sredini je najlažje dosegati točke, ob idealnem sprejemu je poljski blok strašen. Bolj se je treba osredotočiti na zunanje napadalce in tam ustaviti, kar se da, točke s prvega tempa pa 'požreti' in iti dalje. Tempo je najlažje preprečiti z dobrim servisom,« je prepričan Kedačič.

Izstopal je še posebej Srb Lisinac (17 točk, 4 bloki, 2 asa, 73-odstotni napad), ki v ekipi uživa visoko spoštovanje in ima veliko svobode v igri. »Ob Mariuszu Wlazlyju in Bartoszu Kureku je med najboljšimi v ekipi, zame osebno med dvema najboljšima blokerjema na svetu,« zatrjuje trener Ljubljančanov, a v isti sapi poudari, da je Belchatow v primerjavi s prejšnjimi tekmami tokrat igral dosti bolj moštveno: »Ni bilo vse na Wlazlyju ali Nikolaju Penčevu, ogromno dela sta po idealnem sprejemu opravila blokerja. V primerjavi s tekmami, na katerih je igral Kurek in je bil poudarek na individualni kakovosti in igri malo na silo, je bil tokrat tekmec bolj kompakten, obramba pa na najvišji možni ravni. Če se po naših akcijah 'ena na ena', ki bi jih morali zaključiti, Poljaki žoge niso dotaknili v bloku, so jo pobrali v polju. To je naredilo razliko.«