Od želje po obstanku do ligaškega polfinala

Med štirimi najboljšimi moštvi v odbojkarskem državnem prvenstvu tudi Hoče, sicer novinec med elito. 

Objavljeno
27. marec 2017 10.22
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana - ACH Volley in Calcit Volleyball sta že abonirana polfinalista odbojkarskega DP. Triglav je glede na prikazano v tej sezoni pričakovano v četverici. Hoče, novinec med elito, ki si je jeseni za osnovni cilj postavil obstanek med prvoligaši, pa so prijetna poživitev, kakršnih je v zadnjih letih na domačih parketih (pre)malo.

Krepko v zgodovino bi se bilo treba ozreti, da bi našli kolektiv, ki se je kot prvoligaški debitant že v krstni sezoni prebil v polfinale. Tudi od Hoč sprva tega ni nihče pričakoval, saj v kadru skorajda ni bilo fantov z izkušnjami iz elitnega tekmovanja (z izjemo nekdanjih članov Maribora, podajalca Nejca Zidarja in blokerja Jake Vovka). A so Štajerci že s prebojem v četrtfinale pokala, v katerem jih je zaustavil Triglav, dokazali, da so lahko konkurenčni večini tekmecev.

»Pred sezono smo si kot cilj zastavili obstanek med prvoligaši, saj smo se zavedali, da imamo mlado in precej neizkušeno ekipo z glavnino igralcev, ki so doslej igrali le v drugi ligi. A fantje so med sezono storili izjemen korak naprej, se razvili tako igralsko kot osebnostno. Sprva smo imeli nekaj težav, a so sčasoma sprejeli način dela in predvsem količino treningov. Obenem smo zadeli pri izbiri tujcev, ki sta se od prvega dne vklopila v novo okolje,« je pojasnil trener Hoč Aleš Andlovič. Srbski okrepitvi, sprejemalec Miomir Crnjanski in občasni reprezentant, korektor Branislav Radović, sta v resnici poskrbela za presežek in, ko je bilo najbolj potrebno, nista zatajila.

V četrtfinalu so Hoče, dvakrat brez oddanega niza, v sosedskem derbiju odpravile Maribor in tako od nekdanjega državnega prvaka prevzele štajerski primat. »Odločil je predvsem moštveni duh. Nekateri mehanizmi so začeli delovati, kot smo lahko le sanjali. In ves trud, garanje na treningih sta se obrestovala ravno ob pravem trenutku. Fantje so verjeli v napredovanje, zdaj pa žanjejo, kar so sejali v zadnjih osmih mesecih. Predvsem prvi dvoboj z Mariborom je bil blizu našega trenutnega limita, saj smo v obrambi rešili nekaj komaj mogočih žog in s tem tekmecu zabijali žeblje v krsto,« se je svojim varovancem priklonil mladi strokovnjak na klopi Hoč.

Zdaj zasedbo v polfinalu čaka najzahtevnejši možni zalogaj - branilec naslova ACH Volley, ki je v pokalu resda dokazal ranljivost, a ga je finalni poraz v isti sapi dodatno nabrusil pred prvoligaškim finišem. Moštvi sta se v tej sezoni udarili že trikrat, vselej so bili uspešnejši Ljubljančani, ki niso oddali niti niza, tekmeci pa v nobenem od nizov niso prišli dlje kot do 21. točke. Majico Hoč je v prvem delu sezone nosil izkušeni libero, nekdanji reprezentant Sebastijan Škorc, ki si je svojčas kruh že služil tudi pri oranžnih zmajih.

»Po posameznih igralcih ima ACH Volley verjetno najkakovostnejšo zasedbo v slovenski odbojki, toda zgolj imena ne zmagujejo vedno, kar se je pokazalo v pokalnem finalu. Naš adut bo znova predvsem ekipni duh, ki je zrasel v zadnjih tednih, zato ne bomo že vnaprej izobešali bele zastave, saj je polfinale vendar nagrada za naše mlade igralce,« poudarja Andlovič, na vprašanje o morebitnem nastopanju v evropskih pokalih v prihodnji sezoni, če se bodo vanje uvrstili, pa je jasen:» Verjetno ima klub med vsemi moškimi prvoligaši najnižji proračun, zato bi igranje v evropskih pokalih verjetno pomenilo zlom kluba, česar pa si seveda ne želimo. Prizadevamo si, da bi najprej postali stabilen prvoligaš in šele nato stopili stopničko više.«