Odbojka: v polfinalu Italija z Rusijo in Brazilija z Bolgarijo

Kanadskim odbojkarjem se ni posrečil veliki met, preboj v polfinale svetovne lige v Argentini.

Objavljeno
20. julij 2013 11.39
Foto FIVB
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mar del Plata - Pričakovana polfinalna para odbojkarske svetovne lige sta Italija - Rusija in Brazilija - Bolgarija. »Azzurri« so v tej četverici edini neporaženi preživeli skupinske boje, Rusom se ni maščeval šokanten poraz proti Kanadi, ki pa ni znala narediti še koraka naprej in sneti skalp še veliki Braziliji, Bolgarom pa je zadostovala zmaga nad gostitelji sklepnega turnirja šesterice Argentinci.

Od domačinov so bili v zadnjem dvoboju skupine D boljši tudi Italijani, ki so tekmeca poservirali (10 asov), blestel je predvsem rezervni bloker Matteo Piano, ki je zgolj v zadnjem nizu zmogel kar tri ase. Selektorju Mauru Berrutu je zadostovala razigrana, polovično uspešna napadalna trojica, na parket pa je poslal prav vse moči, ki jih ima na razpolago. »Tega rezultata sem še posebej vesel, ker smo po lanskih olimpijskih igrah temeljito prevetrili ekipo, številni novi obrazi v zasedbi pa niso povsem verjeli, da se nam lahko posreči. Zdaj nas čaka Rusijo, s katero se ne smemo obremenjevati, osredotočiti se moramo nase in na svojo igro,« je pojasnil italijanski kapetan Cristian Savani. »Manj napak si bomo morali privoščiti, če bomo želeli premagovati moštva italijanskega kova. Čeravno se nismo prebili v polfinale, sem zadovoljen s predstavami mojih izbrancev, imeli smo dobre trenutke, čeprav smo igrali brez strebra reprezentance Facunda Conteja. Vztrajati moramo pri trdem delu in še naprej stremeti k napredku,« pa je poudaril argentinski selektor Javier Weber.

V drugem dvoboju Brazilci niso dovolili Kanadi, da bi zrežirala še eno senzacijo kot dan pred tem proti Rusiji. Najbolj negotov in izenačen je bil drugi niz, v katerem je četa Glenna Hoaga še vodila s 23:21 in imela zaključno žogo pri 27:26, naposled pa so pretehtale brazilske izkušnje. Morda se je kanadski selektor prepozno, šele po polovici tekme, odločil za zamenjavo nerazpoloženega korektorja Dallasa Sooniasa z Gavinom Schmittom, tudi sicer se je tehtnica na stran poznejših zmagovalcev - igrali so brez poškodovanega zvezdniškega korektorja Leandra Vissotta - prevesila na račun dosti učinkovitejšega napada. Namesto Vissotta je po sili razmer uspešno vskočil rezervist Wallace: »Ni prvič, da sem se znašel na parketu na ta način. Vissotto se je poškodoval že lani na OI. Pripravljen moram biti na vsakršen scenarij, to je moja filozofija. Ko se bo vrnil v reprezentanco, se bova vnovič borila za mesto v udarni šesterki, kar je proti njemu vselej hud zalogaj.« Kanadski bloker Justih Duff pa je dosežen ocenil takole: »Naredili smo preveč napak in če Braziliji podariš nekaj točk, jih bo odprtih rok sprejela. Kanček razočaranja ostaja, saj se tokrat nismo predstavili v najboljši luči. Nadaljevati moramo začeto delo in si še utrditi sloves v svetovni odbojki.«

IZIDA ZADNJIH TEKEM SKUPINSKEGA DELA SVETOVNE LIGE

Italija : Argentina 3:1 (20, -23, 17, 22; Zajcev 16, Savani 12, Parodi in Birarelli po 8, Beretta 6, Lanza in Piano po 5, Travica 4, Vettori 1; Quiroga in Castellani po 13, Sole 12, Crer 7, Pereyra 6, Uriarte 2, Romanutti, Poglajen in Bruno po 1).

Kanada : Brazilija 0:3 (-18, -28, -20; Winters 12, Perrin in Schmitt po 10, Soonias 7, Simac 6, Howatson 2, Duff in Verhoeff po 1; Wallace 18, Lucarelli 14, Lucas 10, Dante 8, Eder 3).