Odbojkarsko EP: Slovenci razbili Poljake za četrtfinale!

Slovenski odbojkarji so z izjemno predstavo premagali Poljake s 3:0 in se zasluženo uvrstili v četrtfinale. 

Objavljeno
30. avgust 2017 20.20
Posodobljeno
30. avgust 2017 20.20
Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v odbojki, tekma med Sloveniji in Portugalsko, Ljubljana, 26. maj 2017 [odbojka,kvalifikacije,Ljubljana,Slovenija,Portugalska]
N. Gr.
N. Gr.

Krakov - Na Poljskem so slovenski navijači dočakali še eno veliko predstavo slovenskih odbojkarjev - s skoraj popolno predstavo so razbili Poljsko, ki ni zdržala pritiska pred domačimi navijači, varovanci Slobodana Kovaća pa so pokazali, da je tekma z Bolgarijo le še slab spomin in se spet uvrstili v četrtfinale evropskega prvenstva. S takšno igro, v kateri je še nekaj rezerv, predvsem pa z izjemno borbenostjo bodo Slovenci težak zalogaj za vse, tudi za Ruse, ki bodo jutri ob 17:30 naslednji nasprotnik odbojkarjev. 

Slovenci so tekmo dobro začeli, nekaj težav so imeli s sprejemom, pripetili sta se jim dve slabi podaji, a so obdržali stik z domačini, ki so šele pred prvim tehničnim odmorom povedli za dve točki. Nato je prednost narasla na tri, pri 10:7 je Slobodan Kovać zahteval minuto odmora in se pogovoril z Vinčićem, kako naj vodi slovenski napad. Po odmoru so Slovenci zaigrali bolje, a jim Poljaki na drugi strani mreže z odličnim blokom niso ostali nič dolžni, razlika se giblje okrog +2 za domačine. Na sredini prvega niza so se Slovenci otresli pritiska in ujeli Poljake, ki so preko bloka Kureka izenačili na 19. Sledila je serija napak na servisu, nato pa je Alen Pajenk z enojnim blokom Slovence povedel v vodstvo, po odličnem zaključku pa so Slovenci prvi niz dobili s 25:21 in se otresli duha tekme z Rusijo. Dvorana je utihnila, Sloveniji pa bo v nadaljevanju lažje. 

Tudi v drugem nizu so Slovenci začeli zelo dobro, blesti Alen Pajenk, ki s prvim tempom dosega točke, Poljaki pa na njegove napade nimajo odgovora. Mitja Gasparini je že tri začetne udarce poslal za zadnjo črto, a so podobno nenatančni tudi Poljaki, zato napake 33-letnega korektorja niso bile kaznovane, na prvem tehničnem odmoru pa Slovenci vodijo z 8:6. Slovenski odbojkarji so nadaljevali dobro in povedli s 15:11, a so se Poljaki še pred drugim odmorom vrnili v igro in izenačili na 15:15, do 16. točke pa so vendarle prvi prišli Slovenci. Nato je na sceno stopil kapetan Tine Urnaut z dvema zvitima napadoma, stekel je začetni udarec in Slovenija je povedla z 20:16 in v končnico vstopila v odličnem položaju. Poljaki so poizkušali s številnimi menjavami, a tudi to ni bilo dovolj proti razpoloženim Slovencem, ki so izkoristili tretjo zaključno žogo na servis Poljakov in niz dobili s 25:21, niz je zaključil kapetan Urnaut s pravo bombo. 

Začetek tretjega niza je bil izenačen, po 5:5 pa so Slovenci naredili dve nepotrebni napaki, najprej nesporazum Janija Kovačiča in Jana Kozamernika, nato pa še slaba komunikacija pri sprejemu. A je mini krizo rešil Dejan Vinčić z varanjem na podaji, ob tehničnem odmoru Poljaki vodijo z 8:6. Slovenski stroj pa melje dalje, z blokom spravljajo ob živce razglašene Poljake, za nameček se je razigral še mladi Tonček Štern, ki točke dosega tako z bloki kot z napadalnimi akcijami, ob drugem tehničnem odmoru Slovenija vodi s 16:11. Slovenski odbojkarji letijo po parketu, točke dosegajo praktično iz vseh, tudi nemogočih položajev in semafor je pokazal že 19:13. Poljaki se ne predajajo, a tudi gledalci v dvorani vse bolj izgubljajo upanje na povratek.  

V zaključku so Slovenci sicer zapravili prvi dve zaključni žogi za zmago, Slobodan Kovać je vzel pol minute odmora, a prave drame v Krakovu ni bilo - Slovenija je zmagala s 25:19, zadnji žebelj v krsto je zabil Alen Pajenk in Slovenija se drugič zapored veseli četrtfinala na evropskem prvenstvu! Slovence zdaj čaka tekma z Rusijo, ki bo odločala o potniku v polfinale. Rusija bo favorit, a so Slovenci že v skupinskem delu dokazali, da se lahko povsem enakovredno kosajo tudi z velikimi Rusi. 

Alen Pajenk, bloker Slovenije: »Razplet vendarle ni bil tako enostaven, kot kaže rezultat. Boriti smo se morali za vsako žogo, tekmec je verjetno pričakoval, da bomo pokleknili pod pritiskom polnih tribun, pa nismo. Igrali smo lahkotno, se zabavali in šli na vso moč. Rusi? Videli smo že, da jim lahko pariramo, skušali bomo ponoviti igro iz repešaža.«

Slovenija - Poljska 3:0 (21, 21, 19) 
Pajenk in Šket 13, Gasparini 10; Bienek 6, Lemanski in Konarski 4.

Druge tekme:

Bolgarija - Finska 3:1 (-23, 21, 11, 12)
Italija - Turčija 3:0 (16, 17, 29)
Poljska - Slovenija 0:3 (-21, -21, -19)

Pari četrtfinala:

Rusija - Slovenija
Srbija - Bolgarija
Nemčija - Češka
Belgija - Italija