Odkar je policist, ima tudi nadzor

Benjamin Savšek je na EP v Augsburgu končal 16-letno sušo in prišel do bronaste kolajne.

pon, 14.05.2012, 12:00

Augsburg – Da je as v rokavu, je bilo za Benjamina Savšek jasno že pred slalomskim EP, a tudi sam je vedel, da bo moral v Nemčiji tudi sebi potrditi, da je res dozorel za velike športne zgodbe. Na koncu je postal edini slovenski junak, po 16 letih je priveslal prvo slovensko odličje med kanuisti, bron pa ima zanj kar zlat lesk.

Po polfinalu ste vodili in si tako zavoljo štarta v obratnem vrstnem redu za finale priveslali zadnji štartni položaj. S kakšnimi občutki ste se podali na progo?

Bilo mi je zelo težko, saj so bili vsi že v cilju in čakali le še na moj nastop ter na to, kaj se bo zgodilo. Tega se, hočeš ali nočeš, zavedaš. Sem pa vedel, da se moram osredotočiti le nase in da mi med nastopom misli ne smejo uiti od mojega veslanja. Ob vsem tem pritisku sem zdržal do cilja. Noro vesel sem, saj je to super začetek sezone, za kolajno pa se bo doma takoj našlo posebno mesto.

Vse nastope na tem EP ste opravili brezhibno, v kvalifikacijah ste bili peti, v polfinalu prvi, v finalu tretji, vse brez kazenskih pribitkov. Je konec vaše nočne more iz prejšnjih let?

Veliko se je spremenilo, ampak kakšen pribitek občasno še dobim. Za takšne nastope se moram res dobro zbrati in se nadzorovati, pribitki so se mi namreč prej dogajali, ker sem sredi nastopa začel prehitevati samega sebe. Letos veslam zelo nadzorovano, nastopi v zadnjih dneh so pokazali, da sem res zelo hiter.

Pred vami sta bila le Nemec Sideris Tasiadis, ki živi v Augsburgu in progo odlično pozna, ter dvakratni olimpijski in trikratni svetovni prvak Tony Estanguet. Ugledna družba, mar ne?

Zelo. In na OI se bomo ponovno srečali, saj sta si oba tudi zagotovila nastop v Londonu. Super je, da smo imeli že na EP priložnost, da se »potipamo«. V Londonu pa bo šlo seveda še bolj zares.

Je ta kolajna ne glede na to, da boste v Londonu doživeli olimpijski krst, kaj povečala apetite?

OI so bile cilj že prej, niso se zgodile v zadnjih tednih. Vem pa, da bom tam pod veliko večjim pritiskom, saj gre za tekmovanje, na katerem dobiš priložnost le vsaka štiri leta. Poskusil bom nastopiti enako kot na EP, to zbranost, nadzor in energijo bom poskušal prenesti na angleške brzice. Kaj se bo zgodilo, bomo pa videli.

Zanesljivost v nastopih vas krasi že od zgodnje pomladi. Kaj se je za vas spremenilo v minulih mesecih?

Vedno sem bil zelo hiter, a sem s seboj tovoril tudi kazenske sekunde, s katerimi pa je nemogoče računati na vrhunski rezultat. Že res, da imam nekaj nastopov v finalu tekem svetovnega pokala, pa na EP in SP, a ključni nastop se mi je vedno podrl, ker sem želel preveč. Pred to sezono sem veliko delal tudi na psihološki pripravi, pred štartom se zdaj povsem drugače zberem in iz glave iztisnem tisto, kar me moti. Kar si zamislim, zdaj izpeljem.

Letos ste končno dobili tudi zaposlitev in si uredili socialni status. Ste s tem rešili velik del težav?

Do letos je bila to zame velika obremenitev, manj sem zato veslal, saj sem moral iskati in opravljati tudi priložnostna dela, da sem kaj zaslužil. Zaposlitev pri policiji mi je prinesla mir, misli so zdaj tam, kjer morajo biti – povsem pri veslanju in treningih.

Že leta zorite ob trenerju Jožetu Vidmarju, olimpijcu iz leta 1992, tudi nosilcu odličij s SP. Kako pomembno bo, da boste imeli pred in med OI ob sebi ljudi – tudi psihologinjo Katjo –, ki vedo, na katere pasti boste morali biti pozorni v Londonu?

Z Vidmarjem sva že tako dolgo skupaj, da pozna vsako podrobnost mojega delovanja, skupaj sva preživela vse, kar se da. Že od začetka sva dobra ekipa. On in Katja sta strokovnjaka vsak na svojem področju, OI pa so tako poseben dogodek, da do prihoda bržkone ne bom vedel, kaj me čaka. Onadva to vesta, zato bo njuna navzočnost zame vsekakor dobrodošla.

Do OI sta ostala še dobra dva meseca. Kakšni so vaši načrti za to obdobje?

Bržkone se bom odločil podobno kot Peter Kauzer in izpustil zadnjo tekmo svetovnega pokala v Seu d'Urgellu, sicer pa se bom držal ritma, ki ga imam vedno. Nič novega ne bomo poskušali. Na tekmi za svetovni pokal v Cardiffu in Pauju bom poskušal ponoviti nastop z EP.

Povezane novice

Savšek bronast na EP v Augsburgu, Kauzer 6.
12. maj ob 14:52
Predzadnji dan EP v Augsburgu je do bronaste kolajne prišel kanuist Benjamin Savšek, kajakaš Peter Kauzer je bil šesti.
Prijavi sovražni govor