Odločilo, kar ne bi smelo: napake

Odbojka: ACH Volley z majhnimi možnostmi za izločilne boje.

Objavljeno
16. februar 2017 21.39
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Odbojkarji ACH Volleyja so že ničkolikokrat, nazadnje pa v sredo zvečer, dokazali, da so proti papirnatim favoritom vselej nabrušeni, kar se jim tu in tam tudi obrestuje, po drugi strani pa se proti sebi enakim ali celo nižje rangiranom mučijo. Podobno je bilo na gostovanju pri Craiovi, ki je bila premagljiva, a ostala nepremagana.

Možnosti za preboj v izločilne boje so res pičle, toda upanje umira zadnje. Ljubljančani niso več odvisni zgolj od sebe, niti zgolj od razpleta drugega dvoboja skupine D, temveč bi jim moral iti na roko tudi razplet v preostalih skupinah. Prvi pogoj, ki ga morajo izpolniti, je, da bodo po zaključku prvega dela lige prvakov tretji v svoji skupini. Za to morajo prvi dan marca v Stožicah odpraviti zvezdniško Modeno, vendar ne s 3:2, obenem mora Skra Belchatow poklekniti pred Craiovo, toda ne z 2:3. Že to je dvojni zahteven zalogaj, če pa se »zmajem« vendarle posreči, bodo morali biti za nameček še med boljšimi tretjeuvrščenimi zasedbami skupinskega dela. V skupini E, denimo, ima tretji Knack Roeselare že zdaj neulovljivih sedem točk. Pot do uspeha bo torej strma in trnova, ne pa tudi neprehodna.

Pred zadnjim kolom je stanje v skupini D takšno: 1. Modena 14 točk, 2. Craiova 7, 3. Skra Belchatow 6, 4. ACH Volley 3. Varovanci Zorana Kedačiča so doslej v elitni sezoni zmagali enkrat (prav nad Romuni), vendar ne s polnim izkupičkom, so bili pa doslej edini, ki so odščipnili točko vodilnemu italijanskemu velikanu, kar se v dveh poskusih ni posrečilo niti Poljakom. V uteho jim je lahko tudi, da imajo v žepu točko več kot finalist lige prvakov v sezoni 2013/14, veliki turški Halkbank, od nedavnega okrepljen tudi s slovenskim reprezentančnim podajalcem Dejanom Vinčičem, a še naprej popolnoma razglašen. Toda od premlevanja tega, komu gre še slabše, slovenski prvak ne bo imel koristi, zdaj bo treba vse sile usmeriti v zadnji stožiški dvoboj z Modeno, ki je v tej sezoni (ravno proti ACH Volleyju) že dokazala, da se z njo da igrati.

Sredin dvoboj v Craiovi je odločilo število neizsiljenih lastnih napak. Na strani Ljubljančanov jih je bilo preveč – v celotnem dvoboju kar 33, zgolj v tretjem nizu 14 oziroma tri manj, kot so si jih gostitelji privoščili na celi tekmi. Tako slovenskemu prvaku niso pomagali niti statistično uspešnejši sprejem, blok in napad niti enakovredna igra v obrambi – obe borbeni ekipi sta v polju pobrali po 44 žog. Tudi število lastnih spodrsljajev ne bi bilo usodno, če te ne bi bile storjene v ključnih trenutkih pred končnico tretjega niza, ko se je dvoboj lomil. In privoščil si jih je prav igralec, ki mu napadalnega učinka tokrat res ne gre očitati, korektor Apostolos Armenakis. Grk je eden od treh v vrstah ACH Volleyja, ki si zaslužijo visoko oceno, preostala dva sta bloker Jan Kozamernik, ki je zdravo drzen in vsestransko koristen, in – v slogu celotne sezone – sprejemalec Žiga Štern, ki je tip neznansko inteligentnega odbojkarja, ki kar kliče po tem, da postane naslednji slovenski legionar.

»Ne bi ravno rekel, da je Craiova boljša ekipa od nas, je pa tokrat igrala na zares visoki ravni. Morda je imela tudi kanček sreče v dveh, treh priložnostih ob koncu zadnjih dveh nizov,« je poudaril Armenakis, medtem ko je najboljši strelec na tekmi Laurentiu Lica, ki je s 25 doseženimi točkami (od tega 17 v prvih dveh nizih) potrdil upravičenost kapetanskega traku, pripomnil: »Trdo smo garali za ta uspeh, bili skrajno motivirani, kar se je odrazilo tudi na parketu. Po težavah v tretjem nizu smo se znali vrniti, kar dokazuje našo mentalno moč.«