Ogroženo potovanje vaterpolistov v Veliko Britanijo

Slovenski vaterpolisti bi v Veliki Britaniji morali igrati tekme tretjega kroga kvalifikacij za EP, a ima VZS finančne težave.

Objavljeno
31. oktober 2013 18.25
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Pred slovenskimi vaterpolisti je tretji krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2014. Na turnirju v Veliki Britaniji bodo izbranci Primoža Troppan igrali proti gostiteljem, Rusom, Moldavcem in Izraelcem, a je pot na Otok pod velikim vprašajem, saj so računi Vaterpolske zveze Slovenije prazni in blokirani.

Tretji krog kvalifikacij bo od 7. do 10. novembra v Sunderlandu. Slovenci se bodo najprej pomerili z Izraelom, nato pa še proti Rusiji, Veliki Britaniji in Moldaviji.

»Nasprotniki v Angliji so nam znani. Igrali smo proti Rusiji in Moldaviji. Rusija je verjetno prvi favorit skupine, imajo dobro reprezentanco, nevarna bo tudi Anglija, ki je v kvalifikacijah pokazala nekaj dobrih predstav. Od Izraela in Moldavije smo realno kvalitetnejši. Odločilna tekma za drugo mesto bo proti Angliji, Rusija je trenutno močnejša od nas,« je o turnirju v Angliji dejal selektor Troppan, ki nima težav s sestavo reprezentance: »Vsi so zdravi, čakajo na sklic zbora. Kar se tega tiče ni problemov. Vsi so pripravljeni. Tisti, ki igrajo v tujini, imajo za seboj nekaj močnih tekem. Mislim, da je stanje kar v redu.«

Bo reprezentanca sploh odpotovala v Veliko Britanijo?

Vprašanje pa je, ali bodo slovenski vaterpolisti sploh odpotovali na Otok. Računi zveze so prazni in blokirani, če ne bodo hitro ukrepali in zbrali denarna sredstva, bodo izbranci Troppan ostali doma:

»Problem je zaradi stroškov za prevoz. Treba je kupiti letalske vozovnice. V sredo moramo iti, v četrtek igramo, veliko časa ni,« je o slabem finančnem stanju dejal Troppan, ki se zaveda, da bodo do ponedeljka morali imeti vozovnice, drugače s potjo ne bo nič. Za težave na zvezi je sicer v veliki meri odgovoren Milan Krajnc, ki je kot predsednik zapravljal denarna sredstva zveze, s primerom pa se zdaj ukvarjajo organi pregona.

Slovenija je nastopila že na dveh kvalifikacijskih turnirjih, doma v Kranju in na Poljskem, obakrat je osvojila drugo mesto. Za končni vrstni red prvega dela bo štel izkupiček reprezentanc z vseh treh turnirjev, v dodatni krog kvalifikacij pa bo vodilo prvih šest mest.

Šesterica že uvrščena na EP

Šesterica reprezentanc se bo nato na izpadanje pomerila z ekipami Španije, Romunije, Hrvaške, Nizozemske, Makedonije in Turčije, ki so na zadnjem evropskem prvenstvu osvojili mesta od sedmega do 12. Zmagovalci neposrednih dvobojev se bodo nato uvrstili na evropsko prvenstvo 2014, ki bo v Budimpešti. Tam imajo nastope že zagotovljene ekipe Srbije, Črne gore, Madžarske, Italije, Nemčije in Grčije.

V slovenskem delu kvalifikacij pred sklepnimi turnirji najbolje kaže Gruzijcem, Francozom in Rusom, ki so zbrali po 28 točk, Slovenija jih ima z dveh turnirjev 25, Slovaška 20 in Ukrajina pa 19.