OI: Protestniki bodo v Sočiju lahko izražali svoja mnenja

Prireditelji olimpijskih iger v Sočiju bodo protestnikom namenili posebno območje, kjer bodo lahko izražali svoja mnenja.

Objavljeno
11. december 2013 11.51
OLYMPICS/
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Lozana - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je sporočill, da bodo protestniki na olimpijskih igrah v Sočiju lahko svobodno izražali svoja mnenja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je avgusta izdal predsedniški dekret, s katerim je prepovedal vse proteste o temah, ki niso neposredno povezane z olimpijskimi igrami, Moku pa je zdaj uspelo prepričati prireditelje, da bodo protestnikom v Sočiju namenili posebno območje, protestno zono, kjer bodo ljudje lahko jasno in glasno izražali svoja mnenja.

»Pozdravljamo odločitev organizacijskega odbora, ki je sad naših dolgotrajnih pogovorov z ruskimi partnerji, saj menimo, da mora imeti vsak človek pravico do izražanja lastnega mnenja. Protestna zona bo v Sočiju odprta za vse, ki bodo želeli izražati svoja mnenja ali pa protestirati proti čemur koli. Za zdaj še ne vem, kje je njena predvidena lokacija,« je dejal Bach.

Pred dnevi sta tako nemški predsednik Joachim Gauck kot podpredsednica evropske komisija Vivianne Reding sporočila, da ne bosta obiskala Sočija med olimpijskimi igrami. Zlasti Redingova je bila pri tem zelo odkrita in je dejala, da zaradi kršenja človekovih pravic ne bo odpotovala na igre v Soči v znak protesta proti ruski vladi.