OKS ima deset dni za lepotne popravke zakona

Zakon o športu: skupščina podprla vladni osnutek. Motokrosist Tim Gajser odslej med policisti.

Objavljeno
27. maj 2016 02.18
mpi žbogar
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Včerajšnja maratonska obravnava osnutka novega zakona o športu na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) je prinesla pričakovan razplet. Delegati krovne športne organizacije so na seji skupščine prižgali zeleno luč vladnemu predlogu osnutka zakona o športu (ZSpo), v naslednjih dneh ga bo poskušal izvršni odbor OKS še izpiliti.

Ključno dejanje navidezne vojne med državo in olimpijsko družino se je zgodilo že v dopoldanskih urah. Sprva je šlo resda za slavnostno podaljšanje pogodb OKS z nekaterimi dolgoletnimi partnerji in novico, da se je predsednik Bogdan Gabrovec tik pred sejo izvršnega odbora mudil v Tacnu, kjer je podpisal nadaljnje sodelovanje s slovensko policijo; po novem se je pridružil policistom tudi odlični motokrosist Tim Gajser, kar mu bo olajšalo pot proti svetovnim zvezdam tega športa.

Vsebinsko pomembnejši je bil dogovor navzočih članov izvršnega odbora, da načelno prižge zeleno luč za osnutek novega zakona o športu, ki ga želi resorno ministrstvo poslati v veljavo s 1. januarjem 2017. Razprava o odprtih dilemah je bila kljub temu pestra. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je zahteval konkretno pojasnilo o nameri vlade, da v novem zakonu odpravi plačevanje nadomestil pri prestopih mlajših športnikov, pri tem pa sta ga podprla tudi predstavnika drugih kolektivnih panog – predsednik Košarkarske zveze Matej Erjavec in podpredsednik Nogometne zveze Stanko Glažar. Na številna vprašanja navzočih je povečini odgovarjal generalni sekretar OKS Edi Kolar, o nadomestilih je spregovoril Boro Štrumbelj, direktor vladnega direktorata za šport.

»Posamezne panožne zveze se znotraj organizacije lahko še vedno dogovorijo za pomoč manjšim klubom, ki vzgajajo igralce. Želimo preprečiti le trgovino z mladimi športniki, pri čemer naj poudarim, da gre v zakonu za prepoved plačevanja nadomestil za amaterske športnike, torej povečini najmlajše, ki nimajo sklenjenih pogodb s klubi in njihovo vadbo plačujejo starši. Igralci, ki jih kakorkoli plačuje klub, so seveda izvzeti iz tega področja,« je pojasnil Štrumbelj in navedel, da želijo preprečiti prenehanje kariere obetavnih športnikov, ki se denimo preselijo iz enega v drug konec Slovenije, a doslej niso dobili izpisnic v klubih.

Na predlog Gabrovca je skupščina OKS pooblastila izvršni odbor, da v naslednjih desetih dneh pripravi končni predlog ZSpo in ga morebiti uskladi z resornim ministrstvom (MIZŠ). Naslednji teden bo namreč MIZŠ objavilo sklepni osnutek zakona na portalu e-demokracija in ga hkrati poslalo v medresorsko usklajevanje na vladi. Zanimivo bo videti, ali bo denimo finančno ministrstvo podprlo zamisel o izrednih pokojninah za najuspešnejše slovenske športnike, torej predlog, ki ga vsebuje tudi osnutek novega zakona o športu.

V naslednjih dneh bodo člani OKS poskušali najti tudi rešitev za področje športne rekreacije, o kateri včeraj niso glasovali. Zdi se, da bo šel »lažje« skozi proceduro vladni predlog o licencah za strokovno usposabljanje, ki bodo štele tudi kot dovoljenje za delo. Pod krovnim nadzorom bo splošna usposobljenost, strokovni del bo ostal v domeni panožnih zvez.