OKS: v Kocijančičeve čevlje bo stopil Bogdan Gabrovec

Bogdan Gabrovec je v drugem krogu glasovanja premagal Zorana Jankovića z 89 glasovi proti 51.

Objavljeno
16. december 2014 15.52
OKS
G. L. Delo.si
G. L. Delo.si

Ljubljana - Bogdan Gabrovec je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Zmago na volilni skupščini si je zagotovil v drugem krogu glasovanja, v katerem je z 89 glasovi premagal Zorana Jankovića, kateremu so delegati namenili 51 glasov. Dosedanji podpredsednik OKS je po 23 letih na čelu zamenjal Janeza Kocijančiča, ki so ga na predhodni redni skupščini imenovali za častnega predsednika komiteja.

Gabrovec je največ glasov zbral že v prvem krogu (64), ko mu je za skupno zmago zmanjkalo osem glasov. Janković (40) je na drugem mestu le za dva glasova premagal tretjega kandidata za predsedniško mesto Andraža Vehovarja in ga posledično izločil iz boja za položaj najvplivnejšega človeka OKS. Gabrovec je v drugem krogu relativno zanesljivo premagal Jankovića in postal drugi predsednik OKS v vsej njegovi zgodovini.

»Najlepša hvala za zaupanje. Hvala protikandidatoma v tekmi, ki se je odvijala. Verjamem, da je bila to športna odločitev. Stojim za svojim programom in svojo listo,« je takoj po izvolitvi dejal Gabrovec, ki je za podpredsednike OKS predlagal Janeza Sodržnika, Iztoka Čopa in Tomaža Barado.

Volilne skupščine se je udeležilo 105 delegatov od skupno 107, kolikor jih je imelo glasovalno pravico. To je pomenilo, da so imeli kandidati na voljo 145 od 147 glasov. V drugem krogu sta glasovala 102 predstavnika s 140 glasovi.

Novi predsednik OKS aktiven na številnih področjih

Nekdanji vrhunski judoist je pred tem kar 20 let vodil Judo zvezo Slovenije, nedavno pa se je predsedniškemu mestu odpovedal zaradi kandidature za predsednika OKS. Vmes je dolga leta deloval kot desna roka Kocijančiča ter dva mandata preživel tudi na čelu odbora za vrhunski šport. V preteklosti je predsedoval še Fundaciji za šport ter vladnemu strokovnemu svetu za šport.

Leta 2012 je bil vodja slovenske delegacije na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je slovenska reprezentanca osvojila štiri kolajne (po eno zlato ter srebrno in dve bronasti).

Enainšestdesetletnik je bil dejaven tudi politično. Šest let je bil član stranke SDS Janeza Janše, a je zaradi nestrinjanja z nekaterimi načeli in idejami te politične opcije nato iz nje izstopil. Ob vsem skupaj je že več desetletij tudi odličen podjetnik.

Kocijančiču funkcija častnega predsednika

Že pred volilno skupščino, na kateri so izvolili novega predsednika, je potekala redna skupščina OKS. Na njej je kot prvi mož komiteja zadnjič sodeloval Janez Kocijančič. Slednjemu so se za pretekle zasluge zahvalili tako, da so ga imenovali za častnega predsednika OKS.

»Ko te dni berem in poslušam vse te prijazne ocene, se sprašujem, če sem to res jaz. Te ocene si gotovo ne zaslužim sam. Uspešen projekt slovenskega olimpizma je plod ekipnega duha in dela. Delali smo skupaj, za skupne cilje v dobrobit slovenskega športa, slovenske države in naroda. Moja iskrena želja je, da z isto skupno energijo sodelujete tudi z novim predsednikom OKS. Le tako je mogoče uspevati v športu in drugih področjih doma in v mednarodnem merilu. Če me bo kdo potreboval, bom pomagal tudi v prihodnje,« je v svoji zahvali poudaril Kocijančič.

Na predlog predsednika nadzornega odbora Dejana Crneka so dosedanji člani skupščine prejeli razrešnico, še pred tem pa so sprejeli dopolnitve pravil OKS, poslovnika o delu skupščine ter pravilnika o arbitražnem razsodišču za šport pri OKS.

Potek volilne skupščine

V Grand Hotel Union, kjer so danes izvolili naslednika Janeza Kocijančiča, so vsi trije kandidati prispeli točno. Volilna skupščina se je kljub temu začela z 42-minutno zamudo, saj se je nekoliko zavlekla redna skupščina OKS, ki se je začela ob 14. uri. Na volilni skupščini je bilo prisotnih 105 delegatov od skupno 107, kar pomeni, da je bilo na voljo 143 glasov (od skupno 145).

Dvanajst minut čez 16. uro je Miro Cerar vendarle odprl postopek in predstavil dnevni red. A kmalu po začetku je prišlo do prvih nesoglasij. Vehovarjev kandidat za podpredsednika Marjan Batagelj je namreč protestno zapustil skupščino. »Vračam glasovnico, ker sem bil ob 11.45 obveščen, da mi je vzeta volilna pravica. Andraž, se opravičujem, ker si ostal brez podpredsednika. Športa si nisem tako predstavljal,« je dejal razočarani Batagelj, na vse skupaj pa se je Vehovar nemudoma odzval.

»Za našo ekipo se stvari spreminjajo, nimam polne liste, zato bi si želel polurni premor, da vidimo, če gremo naprej, in kako,« je dejal Vehovar. No, nesporazum je kmalu dobil svoj epilog. Batagelj je namreč prišel kot delegat ragbi zveze, ki se je sama odločila za zamenjavo delegata. Sprva predvidenega Batagelja pa je o tem pozabila obvestiti. Pri krovni ragbijski zvezi so se za zamenjavo delegata odločili, ker so tako odločili predstavniki izvršnega odbora.

Vehovar je klub temu vztrajal pri zahtevi za polurni odmor za posvetovanje s svojo ekipo, medtem ko sta njegova protikandidata Janković in Gabrovec pozvala, da z volilno skupščino nemoteno nadaljujejo. Volilna komisija je sprejela salomonsko odločitev: desetminutni premor.

Nekaj minut pred 17. uro se je volilna skupščina po uvodnih pretresih vendarle nadaljevala. Šahovska zveza je za glasovanje pooblastila kar nekdanjo rokometašico Tanjo Polajnar, sicer direktorico javnega zavoda šport Ljubljana, s čimer je njihova udeležba pri glasovanju postala vprašljiva. Pri šahovski zvezi so, tako kot pri ribiški, osnovna delegata sicer prijavili pravočasno (do 12. decembra), a so ju po roku zaradi odsotnosti zamenjali in predlagali nadomestne. O njihovi usodi so odločali z glasovanjem in ju podprli z le dvema glasovoma proti, pri čemer je bilo sedem vzdržanih. To pomeni, da sta delegata ribiške in šahovske zveze vendarle lahko glasovala.

Po deset minutnem odmoru, ki ga je dosegel kandidat Vehovar se je slednji le uskladil s svojo ekipo in nadaljuje s kandidaturo. »Gremo naprej z isto ekipo, kot smo prišli sem. Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo,« je dejal.

Zgladitev nesoglasij je hkrati pomenila, da so kandidati po abecednem vrstnem redu lahko začeli s krajšimi predstavitvami. Kot prvi se je oglasil Gabrovec in še enkrat poudaril svoje glavno vodilo - skrb za športnike in športne delavce ter združevanje.

Delegati so medtem začeli s prevzemanjem volilnih lističev, sledilo je glasovanje, ki pa ni prineslo novega predsednika OKS.

Nov predsednik OKS izvoljen v drugem krogu

Gabrovec je v prvem krogu glasovanja prejel največ glasov, kar 64, a je bilo to vseeno za osem glasov premalo, da bi se lahko veselil zmage v prvem krogu. Zoran Janković je na drugem mestu namreč prejel 40 glasov, kar pomeni, da se je z Gabrovcem pomeril v drugem krogu volitev. Vehovar je na tretjem mestu le za malo zaostal za ljubljanskim županom, saj je zbral 38 glasov in se s tem moral umakniti iz boja za predsedniško mesto OKS.

Kmalu po razglastitvi rezultatov prvega kroga se je začel tudi drugi krog glasovanja. V njem je prepričljivo zmago slavil Gabrovec, ki je zbral 89 glasov proti Jankovićevim 51.