OKS: za šport trije (nekdanji) politiki

Volitve v OKS: Bogdan Gabrovec, Zoran Janković in Andraž Vehovar želijo različno oblikovati razvoj slovenskega športa.

Objavljeno
20. november 2014 07.32
OKS
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – V prihodnjih dneh bo dovolj časa za špekulacije o izidu boja za predsednika OKS, v katerega so se podali Bogdan Gabrovec, Zoran Janković in Andraž Vehovar. Že iz njihovih volilnih programov pa je razvidno, da želijo različno oblikovati razvoj slovenskega športa.

»Predstavljam vez med gospodarstvom in športom, zato bom naredil vse, da bomo pomagali podjetjem, ki bodo vlagala v šport. Ob tem bomo spremenili več zakonov, da bodo imela podjetja davčne spodbude za takšna vlaganja. Želim nadomestiti Janeza, ki je moj prijatelj,« je ob svoji predstavitvi dejal Zoran Janković, ki ga je na volitve poslala rokometna zveza, ob tem pa župan računa najmanj na glasove drugih kolektivnih športov in vpliv njihovih predsednikov.

Tudi Bogdan Gabrovec, kandidat Judo zveze Slovenije, je prepričan, da lahko pomaga športu. »Na OKS lahko prenesem znanje, ki sem ga pridobil v 50-letni karieri športnika, trenerja in funkcionarja. V boj se nisem podal, ker bi bilo vse na OKS slabo, pač pa želim prenesti dobro delovanje judo zveze še na krovno hišo športa,« je zatrdil Gabrovec, sicer predsednik odbora za vrhunski šport pri OKS.

Andraž Vehovar, ki se bo podal v boj s podporo Kajakaške zveze Slovenije, je prav tako izpostavil športno kariero, zato se mu zdi kandidatura »naravna odločitev, da ostanem v športu«. Vehovar je dodal nujnost čim večje udeležbe otrok v športu in zatrdil, da je treba znižati strošek vadnine za otroke. »Vadnina postaja za številne starše preveliko breme. Brez množičnosti pa bomo le stežka izluščili šampione, ki edini – tega ne pozabimo – predstavljajo idole otrok ...« je opisal začaran krog Vehovar.

Janković in Vehovar sta se strinjala, da je v osnovni šoli preveč otrok s prekomerno telesno težo in da je treba na vsak način to spremeniti. Gabrovec je ob tej problematiki izpostavil projekt Zdrav življenjski slog, v katerem je zaposlenih 140 trenerjev in že spodbuja gibanje osnovnošolcev.

Razprava je bila resda zelo umirjena, občasno sta se zbodla le Janković in Gabrovec; ko je slednji opisal, kako bi lahko OKS deloval bolje, ga je prvi opomnil, da je bodisi samokritičen bodisi govori čez Janeza Kocijančiča, Gabrovec pa mu je odgovoril, da je on odgovoren le za vrhunski šport: »Mi lahko kaj očitate na tem področju?«

Troboj nekdanjih politikov – Janković je ustanovitelj PS, Gabrovec je deloval v KPJ in SDS, Vehovar pa na kratko v SLS – se bo do volitev gotovo razplamtel tudi v zakulisju. Kandidate namreč ločijo različna mnenja na številnih pomembnih področjih za šport. Ko gre za trg športnih stav, je Vehovar opozoril, da bi morebitna liberalizacija morda ogrozila 11 milijonov evrov, kot jih zdaj letno v šport prispeva Športna loterija, Janković ga je popravil, da živimo v razmerah prostega trga, zato je ključno le, da z odprtjem trga iztržimo več kot 11 milijonov €, Gabrovec pa je tako ali tako znan zagovornik sprememb Zakona o igrah na srečo, ki bi omogočil več ponudnikov stav in denar od dodatnih koncesij. In ocena položaja slovenskega športa? Ta je po mnenju Vehovarja in Gabrovca dober, četudi se slabša, Janković pa trdi, da je slab.