Olimpijska bakla gre na pot

V antični Olimpiji, kjer so vzklile olimpijske igre, so danes na tradicionalni slovesni prireditvi prižgali olimpijski ogenj.

Objavljeno
21. april 2016 15.31
J. P.
J. P.

Atene − V antični Olimpiji, kjer so vzklile olimpijske igre, so danes na tradicionalni slovesni prireditvi prižgali olimpijski ogenj. Čast je pripadla grški igralki Katerini Lehou, ki je baklo pospremila na pot do Ria, kjer se bodo s slavnostnim odprtjem 5. avgusta začele poletne olimpijske igre, prve v Južni Ameriki.

Olimpijska bakla bo sprva šest dni potovala po Grčiji, obiskala Maraton, po katerem je ime dobila najdaljša tekaška preizkušnja, in tudi migrantski center Eleonas v Atenah, kjer jo bo prevzel sirski begunec, ki je v državljanski vojni izgubil nogo. Bakla bo v Brazilijo prispela 3. maja, nato pa tam sto dni potovala po mestih in v tem času po zaslugi 12.000 ljudi obredla 20.000 kilometrov.

»Svet so stresle krize, olimpijske igre pa v teh težkih časih nosijo sporočila upanja vsem ljudem. Toda ne zgolj Brazilcem, temveč ljudem po vsem svetu,« je na prireditvi poudaril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach.