Olimpijska prvakinja Sara Kolak pride v Velenje, vendar ...

V ponedeljek miting v Novem mestu, v sredo še osrednji dogodek pri nas. V Velenju manj denarja in slabša zasedba.

Objavljeno
26. avgust 2016 11.47
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Olimpijski avgust bosta na slovenski atletski sceni zaokrožila dva mednarodna mitinga, ponedeljkov v Novem mestu in sredin v Velenju. Slednji je še vedno največji pri nas, četudi letos ne bo tako kakovosten kot v preteklosti, tudi OI so prirediteljem nekoliko prekrižale načrte.

Po ponedeljkovem »ogrevanju« na Dolenjskem bo teden slovenske atletike doživel vrhunec v sredo v Velenju, pri čemer se letos naš največji miting sooča s kar nekaj težavami in je tudi zamenjal termin. Deloma zaradi natrpanega urnika z evropskim prvenstvom in olimpijskimi igrami, deloma zato, ker je dolgoletni glavni pokrovitelj močno omejil sodelovanje. Proračun se je v primerjavi z najboljšimi časi tako rekoč prepolovil, letošnji bo pod 40.000 €, miting tudi nima več licence evropske zveze.

»Čeprav je denarja manj, od slovenskih atletov pričakujem, da se bodo udeležili mitinga, gre vendarle za slovensko atletiko in tudi za njih. Kakovost ne bo takšna, kot smo je bili vajeni v preteklosti, bo pa to še vedno zanimiv atletski dan,« je o mitingu, ki se bo na štadionu Ob jezeru začel ob 19. uri, dejal predstavnik prirediteljev Martin Steiner. Štartni seznam bo znan v ponedeljek, nekateri pogovori še potekajo, je pa jasno, da so olimpijske igre »vzele« kakšnega nastopajočega. Denimo že domačega tekača Luko Janežiča, ki je odlično tekmoval v polfinalu Ria, nagrada za to je prišla v obliki nastopa na mitingu diamantne lige v Zürichu.

Če ne bi bilo presenetljive zmage na OI, bi v Velenju gotovo nastopila hrvaška metalka kopja Sara Kolak, tako pa … »Sara bo prišla v Velenje, ali bo metala ali ne, pa je že drugo vprašanje. Ona je sezono v veliki meri končala, doživela je šok zlate olimpijske kolajne in kot olimpijska prvakinja ne more samo nastopiti, ampak tudi pokazati neko kakovost,« je Steiner izpostavil nov trenutek v karieri Kolakove, ki se tako skoraj gotovo ne bo pomerila s svojo partnerko na treningu Martino Ratej. Morda pa pride olimpijski prvak v metu kladiva Dilšod Nazarov, gotovo se vrača lansko odkritje iz BiH Amel Tuka, z izjemo Janežiča pa naj bi nastopili vsi najboljši slovenski atleti. Torej ob Ratejevi bronasti z EP v skoku s palico Robert Renner, Žan Rudolf, Maja Mihalinec itd.