Olimpijske regate ne bodo prestavili

Ob predlogu jadralnih zvez, da bi regato izvedli v 190 km oddaljenem Buziu, je župan Ria Paes zgolj zamahnil z roko.

Objavljeno
07. oktober 2015 13.10
Brazil Rio 2016 Dirty Sailing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rio de Janeiro - Prireditelji olimpijskih iger prihodnje leto v Riu de Janeiru so neomajni: kljub zaskrbljujoče onesnaženemu jadralnemu polju zatrjujejo, da olimpijske regate ne bodo selili na nadomestno prizorišče. Ob predlogu jadralnih zvez, da bi regato izvedli v 190 kilometrov oddaljenem Buziu, je župan Ria Eduardo Paes zgolj zamahnil z roko.

Na testnem tekmovanju v zalivu Guanabara resda težav ni bilo, Mednarodni olimpijski komite (MOK) in številna športna združenja pa so že pred tem zahtevali natančne analize vode. Nekateri jadraci naj bi ob stiku z vodo namreč dobili izpuščaje, a so gostitelji iger težave vseskozi zanikali in zatrjevali, da niso posledica onesnažene vode.

Po besedah župana Paesa je sicer olimpijski park v predelu Barra že 89-odstotno dokončan, na olimpijskem štadionu manjka nekaj tribun in tekalna steza. Skupni stroški prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki so ocenjeni na 8,8 milijarde evrov, znesek pa vključuje tudi izgradnjo nove linije podzemne železnice. Po županovem mnenju bo vsa infrastruktura pravočasno nared.