Olimpijski komite manj vpliven

Športna politika: poslanci so ukinili funkcijo direktorja FŠO, zaposlitev bo dobilo 123 trenerjev, sedem več kot lani.

Objavljeno
11. julij 2012 23.43
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana - Poslanci državnega zbora so z 48 glasovi za in 37 proti podprli spremembo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, s katerim bo vlada spremenila razmerje moči v slovenskem športu. Fundacija za šport (FŠO), ki bo prihodnje leto razdelila 11,6 milijona evrov, bo odslej brez direktorja in pod okriljem resornega ministrstva.

FŠO je eden temeljnih podpornikov slovenskega športa iz javnih virov, drugi je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). Sprememba loterijskega zakona združuje upravljanje sveta FŠO – ta odloča o sredstvih na razpisu, FŠO pa je vodil direktor – v okviru MIZKŠ. Po trditvah vlade bo zagotovljena transparentnost razdeljevanja javnega denarja za šport, v opoziciji menijo, da se napoveduje podržavljanje športne sfere.

»Upravljanje sredstev FŠO bo cenejše, panožne zveze bodo pomembnejše. Olimpijski komite je izbiral devet od 15 članov sveta, v pritožbeni komisiji pa je imel OKS dva od treh članov. To ni bilo higienično,« je povedal minister Žiga Turk. V dveurni razpravi je bila ostrejša opozicija. »Selitev administrativnega osebja FŠO na ministrstvo bo končala prakso avtonomnosti upravljanja denarja za šport,« meni Majda Portata (SD).

Zakon, ki bo začel veljati jutri, bo temeljito spremenil razmerje moči pri odločanju o delitvi javnih virov za šport, hkrati bo omogočil večjo nepredvidljivost kadrovske podobe sveta FŠO. Ta bo bolj odvisna od strokovnega sveta vlade za šport – ki bo poslal predlog v državni zbor –, manj pa od OKS. Zadnji je doslej v svet FŠO predlagal sedem članov z zaprtega seznama, kar je omogočalo večjo kadrovsko »predvidljivost«. V novem svetu FŠO bo 17 članov (doslej 15), in sicer eden z ministrstva za finance, dva iz občin, 14 pa iz športnih zvez – štirje iz individualnih in dva iz ekipnih olimpijskih panog, dva iz občinskih zvez po regionalnem ključu, en športnik, dva predstavnika rekreacije, dva iz neolimpijskih športov, invalidskih organizacij in miselnih športov ter en predstavnik trenerjev.

Do zaposlitve 123 trenerjev

Končan je tudi Javni razpis za sofinanciranje plačila strokovnim delavcem v panožnih športnih šolah za obdobje 2012–2016. Zaposlitev bo dobilo 123 trenerjev, sedem več kot lani; 90 sedanjim se bo pridružilo 33 nekdanjih športnikov, kot so Primož Peterka (skoki), Andrej Hauptman (kolesarstvo), Mitja Kunc (smučanje), Anja Frešer (rokomet), Samo Miklavc (odbojka) ... Drago Balent, dosedanji direktor FŠO, ki bo jutri postal direktor vladnega direktorata za šport, je zatrdil: »Nobena športna panoga ne bo imela manj zaposlenih kot doslej, nekatere celo kakšnega več.« S projektom Zdrav življenjski slog, ki ga financira vlada z evropskimi sredstvi, bo zaposlitev dobilo dodatnih 28 športnih pedagogov za delo z mladimi v osnovnih šolah.