Opozorilo v vodi je prišlo ob pravem času

Kajakaštvo: Dvojcu raztegnjen program slalomskega SP ustreza, mnogim ne.

Objavljeno
16. september 2015 08.49
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka
London – V zadnjih dneh so slovenski slalomisti izkoristili še zadnjo priložnost za utrjevanje znanja o progi, na kateri se bodo danes kot prvi v lov na odličja na svetovnem prvenstvu podali dvojci in kajakašice, med njimi tudi štirje slovenski čolni. Kvalifikacije zanje ne bi smele predstavljati ovire, bolj neprijazno večina gleda na tekmovalni spored, ki jim za tem prinaša dva prosta dneva in nezmožnost vadbe na progi.

Slednja zanje sicer ni neznanka, Luka Božič in Sašo Taljat (8. na OI) ter Eva Terčelj (13.) denimo po sladko-kislem olimpijskem izzivu 2012 sicer še najbolje vedo, kakšne ovire jih čakajo. Edini slovenski dvojec je tokrat SP dočakal z drugačnimi izhodišči kot lani, ko je uvrstitve na zmagovalni oder nizal drugo za drugo in piko na i postavil prav na svetovnem prvenstvu s prvim naslovom prvakov, obenem šele tretjim za Slovenijo. Letos se omenjena reprezentanta med najboljšo trojico nista prebila niti enkrat, še finale je bil v prvem delu sezone za oba dolgo prava nočna mora, mejo sta prebila šele v poletnem delu, ko sta na zadnjih dveh tekmah nanizala 5. in 7. mesto. Sama priznavata, da se je svetovni vrh letos močno razširil, a za sušo vrhunskih dosežkov krivita tudi sebe, češ da bi prek zime lahko v svoje delo vnesla še kaj novega. Opozorilo je sicer prišlo pravočasno in pred Londonom optimistično zreta proti zastavljenemu cilju, olimpijski kvoti.

»V Londonu sva letos trikrat na pripravah, tako da progo zelo dobro poznava in s tem ne bi smelo biti težav. V zadnjem času sva poskušala čim bolj kakovostno trenirati in se pripravljati na zadnji teden. Proga je zelo zahtevna, tako da vsakomur predstavlja kar precejšen izziv,« sicer opozarja Sašo Taljat, četudi jima je program, nad katerim ima marsikdo povedati kakšno krepko, letos bolj pisan na kožo, posebej Božiču. Zaradi sočasnega nastopanja v kanuju bo imel zdaj nekaj več možnosti, da zajame sapo, v petek bo imel prvič, odkar se je podal na dvojno pot, celo prost dan. »Boljše bo, ker bom imel vsak dan svojo disciplino, tako da se bom lahko spočil, saj smo prej vse spravili pod streho v treh dneh, zdaj pa bo program bolj raztegnjen. To je voda na moj mlin,« je prepričan mlajši član dvojca, potem ko sta oba že po lanskem rezultatu kariere naznanila, da se bo pri njima letos prav vse vrtelo le okoli lova za olimpijskim mestom v Riu 2016, ki naj bi predstavljal vrhunec njune kariere.

Triperesna deteljica kajakašic je zdaj že uigrana za moštveni nastop, saj nobena od njih ni novinka, vse bolj napreduje tudi najmlajša Ajda Novak, letos tudi svetovna prvakinja v spustu do 23 let. Prav slednja je imela sicer v tem letu največ težav z zdravjem in v lovu za Riom njene delnice tudi najnižje kotirajo. Starejši Urša Kragelj in Eva Terčelj sta med sezono potrdili, da spadata med najboljšo deseterico na svetu, četudi je slednja ob zadnjih pripravah na londonski progi utrpela bližnje srečanje s skalo. »Čelno sem trčila v steno, kar je pustilo nekaj posledic. Veslam lahko normalno, ne morem pa recimo teči. A na priprave to ni vplivalo,« si je oddahnila Ljubljančanka, ki je letos vse podredila cilju sezone, lahko pa si obeta ogročen dvoboj s Kragljevo, ki ji je pred štirimi leti v solzah priznala poraz v bitki za nastop za OI 2012. V kvalifikacijah kanuistk bo danes nastopila tudi Nina Bizjak.