Opravljen popravni izpit, a igra še ni prava

Odbojkarji Triglava potrdili visoke ambicije, SIP Šempeter v srdit boj za obstanek.

Objavljeno
17. oktober 2016 01.41
Janez Porenta
Janez Porenta

Kranj – Dvoboj Triglava in SIP Šempetra v 2. kolu odbojkarskega DP je bil dvoboj ranjenih levov z različnim predznakom. Če so Savinjčani uvodoma pričakovano pokleknili pred Salonitom, so Kranjčani nenadejano zlahka prodali kožo v Novem mestu, so pa zato sobotni popravni izpit uspešno opravili.

Kranjčani so v sezono vstopili okrepljeni z nekdanjim reprezentančnim sprejemalcem Janom Planincem in četverico mladeničev iz drugoligaša Žirovnice, s katerim je Triglav še poglobil vsegorenjsko sodelovanje – liberom Urbanom Tomanom, podajalcem Žanom Beravsom in blokerjema (dvometrašema) Urošem Tučenom in Juretom Jenkom. »Okrepitve so prave, fantje so pridni, ohranjajo delovne navade. Blok bi moral biti naša prednost pred vsemi ligaškimi tekmeci, tudi proti Šempetru je dobro deloval, le v edinem izgubljenem nizu smo bili brez bloka, brez servisa,« poudarja kranjski trener Sašo Rop.

Pri sprejemu in v napadu vsaj še dva tedna ne bo mogel računati na reprezentančnega sprejemalca Mateja Köka, ki je v fazi rehabilitacije, njegova rama je že precej bolje, »a se bo vrnil, ko bo povsem pripravljen.« Tudi sicer kranjska zasedba še zdaleč ni v takšnem stanju, kot jo Rop pričakuje čez nekaj mesecev: »Toda v to smo se spustili zavestno in tudi s prevetreno zasedbo moramo igrati boljše. V pripravljalnem obdobju smo pokazali nekaj dobrih tekem, a me ne skrbi, če bomo le v podobnem ritmu delali naprej.«

Že proti Šempetru je bila kranjska igra boljša kot proti Krki, ni pa še bila vrhunska. »Zadnja dva tedna smo bili v krču, iz katerega smo se morali izviti. Ni bilo lahko, še vedno pa smo daleč od prave igre. Za tokratnega tekmeca je bilo dovolj, za večino ostalih prvoligašev verjetno ne bi bilo. Treniramo dobro in dovolj, le glave moramo še spraviti na pravo mesto. Potrebujemo več samozavesti in pozitivne energije,« je prepričan Rop.

Zadovoljen je bil tudi njegov kolega na klopi SIP Šempetra Sebastjan Cilenšek: »Primanjkuje nam izkušenj, želeli smo se okrepiti s prekaljenim sprejemalcem, a se nam ni posrečilo. Vedeli smo, v kaj se spuščamo, Šempeter je kraj s 3500 prebivalci in ima tudi ženskega prvoligaša. Pri fantih verjamemo v to, kar imamo, cilj je tudi evropski pokal challenge, v katerem računamo na preboj med 16 in potovanje na Norveško, ki nam bo vzelo dodatna sredstva in nas predvidoma stalo med 15 in 20 tisoč evri, ki bi jih sicer porabili za kakovostnega tujca.«

Ekipa je mlada, brez Danijela Pokeršnika in Klemna Hrastovca povprečno stara 19 let. Še posebej »zelena« je sprejemalska linija, ki jo je za nameček zapustil doslej posojeni David Kumer. »Z njegovim odhodom smo veliko izgubili, saj je vso minulo sezono treniral z ACH Volleyjem, osem- do devetkrat tedensko, naši fantje vadijo štiri- do petkrat. Vsega seveda še nismo pokazali, bomo pa slehernemu moštvu trn v peti vsaj v domači dvorani. Že v sredo nas proti Fužinarju verjetno čaka derbi za obstanek med elito,« se zaveda Cilenšek.

V primerjavi z minulo sezono so zasedbo zapustili trije nosilci igre, blokerja Domen Kos in Rudi Zupanc ter njegov brat Žiga, ki je dobil ugodno ponudbo in ostal v Nemčiji. Pri klubu so poskusili še z nenavadno potezo, podajalca Jerneja Vrhunca so nameravali preobraziti v sprejemalca, a so se po pripravljalnih tekmah odločili, da ostane na svojem prvotnem položaju. Njegov brat Gašper se je vrnil z izmenjave na Finskem in bil po letu in pol prvič spet v pogonu, »zato potrebuje čas. Pred nami je težka sezona, verjamem pa, da bo na koncu uspešna,« zaključi Cilenšek.

Državno prvenstvo, drugo kolo

Triglav Kranj - Sip Šempeter 3:1 (17, -17, 14, 16)

Fužinar Metal - Krka 1:3 (-19, 20, 20, -17)

Panvita Pomgrad - Hoče 2:3 (12, 26, -20, -24, -9)

Prestavljeno

Calcit Volleyball - Salonit Anhovo

Maribor - ACH Volley

 

Lestvica:

1. Krka 2 2 0 6:1 6 točk

2. ACH Volley 1 1 0 3:0 3

3. Salonit Anhovo 1 1 0 3:0 3

4. Calcit Volleyball 1 1 0 3:0 3

5. Hoče 2 1 1 5:6 3

6. Triglav 2 1 1 3:4 3

7. Maribor 1 1 0 3:2 2

8. Panvita Pomgrad 2 1 1 2:6 1

9. Sip Šempeter 2 0 2 1:6 0

10. sijFužinar Metal 2 0 2 1:6 0