Optimizem zamenjalo zelo grenko razočaranje

Slovenija si na ekipnem evropskem prvenstvu ni zagotovila napredovanja v prvo ligo, naš najboljši Luka Janežič.

Objavljeno
26. junij 2017 00.52
ŠUTEJ Tina, 20.6.2017, Velenje [tina šutej, atletika]
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Tel Aviv – Optimizem, ki je preveval slovensko atletsko reprezentanco pred ekipnim evropskim prvenstvom druge lige, se je sinoči spremenil v razočaranje z zelo grenkim priokusom. Slovenija je namreč osvojila 4. mesto, za tretjim, ki je še vodilo v višji razred, pa je zaostala za 2,5 točke. Tudi v Tel Avivu je status prvega našega atleta potrdil Luka Janežič.

Izračuni, ki so jih na naši atletski zvezi naredili pred potjo v Izrael, so Sloveniji napovedovali drugo mesto, a zanj ni bila nikoli resno v igri. Že po prvem dnevu je bilo jasno – zavoljo odlične Slovaške, ki je presenetila –, da bo boj za 3. mesto z Litvo zelo težaven, večji del tekmovanja je bila namreč naša reprezentanca četrta. Od Litve je bila zdaj malce bolj oddaljena, zdaj malce manj, saj je imela Slovenija velika nihanja, litovska ekipa pa precej bolj stanovitne nastope. Sedem zmag so tako vpisali naši tekmovalci, a tudi kar nekaj uvrstitev pri repu nastopajočih, na dvodnevnem tekmovanju pa so si prav v zadnjih disciplinah do konca grizli nohte. Pred štafetama 4 x 400 metrov, za kateri so Slovenci vedeli, da so močni, so namreč za 3. mestom zaostajali za 9,5 točke, resda so nato v obeh disciplinah prehiteli Litvo (ženska je ob 2. mestu postavila tudi državni rekord – 3:34,19), a med ekipama je bilo premalo drugih reprezentanc. Glede na to, da se izraelski prireditelji niso ravno izkazali s hitrim informacijskim sistemom, se je začelo mrzlično preračunavanje, na koncu pa so torej za 2,5 točke ostali brez napredovanja. In tudi skupne nagrade 10.000 €, ki jim jih je predsednik AZS obljubil za nagrado (in spodbudo).

V dveh dneh so Slovenci vpisali sedem zmag, Luka Janežič na 200 in 400 metrov, Žan Rudolf, za katerega je bila to šele druga tekma v sezoni, na 800 metrov, Maruša Černjul v skoku v višino, Tina Šutej v skoku s palico, Agata Zupin v teku na 400 m z ovirami ter moška štafeta. Del slednje je bil tudi Janežič, kar pomeni, da je bil udeležen kar pri treh zmagah, njegov iztržek je bil stoodstoten, znova je potrdil status najboljšega slovenskega atleta. Potem ko je še po sobotnem teku na 400 metrov, ko je s 45,47 potrdil stanovitnost časov, priznal, da je občutil veliko pritiska, ker je to pač reprezentančna tekma, njegovih 12 točk pa je bilo »obveznih«, je bilo včeraj vse drugače. Na 200 metrov je z 20,60 dosegel tudi osebni rekord, Slovaka Jana Volka je za stotinko premagal v finišu.

»Vesel sem, da je bila tu dobra konkurenca, pogrešam takšne tekme na 200 metrov. S trenerjem sva dolgo čakala na takšen rezultat, ki napoveduje tudi tek na 400 metrov pod 45 sekundami. Glede na to, da sem imel kar nekaj tekem v nizu in nisem svež, sem z dvema vrhunskima rezultatoma seveda zelo zadovoljen. Sem pa na 200 metrov nastopil veliko bolj sproščeno, kar tako ali tako vedno, saj mi je ta disciplina veliko lažja, medtem ko je 400 metrov 'matranje'. Z zmago na 400 m sem tudi upravičil pričakovanja in svoje opravil, tako da sem bil lahko še dodatno sproščen,« je potegnil črto pod posamična nastopa Vodičan, potem pa odličen konec tedna potrdil še kot član zmagovite štafete 4x400 metrov.

Pri ženskah je največji delež prispevala 19-letna Agata Zupin, ki je nastopila v štirih disciplinah, ob obeh štafetah še na 400 m z ovirami, kjer je zmagala, in na 200 metrov, kjer je bila tretja. Vsekakor škoda za slednjo preizkušnjo, da je nastopila v slabši skupini, saj bi morala po letošnjih rezultatih v boljši, to bi verjetno prineslo tudi hitrejši tek. »Sicer sem zamudila na štartu in z nastopom nisem najbolj zadovoljna, bolj sproščeno bi morala teči, mi je pa žal, da nisem tekla v hitrejši skupini, saj bi na ta način lažje prehitela še kakšno tekmico. Mislim, da bi lahko tudi zmagala,« je ocenila zelo nadarjena atletinja, ki je bila kar nekoliko presenečena nad svojim iztržkom v Tel Avivu.

Presenečeni pa nista bili Maruša Černjul in Tina Šutej, ki sta bili favoritinji v skoku v višino in s palico, svoje delo pa opravili precej rutinsko. A obe sta si želeli tudi normo za nastop na svetovnem prvenstvu, vendar je nista izpolnili, prav tako kot tudi ne Robert Renner, ki je v skoku s palico poskušal na 570 cm, kolikor vodi v London in kolikor je tudi njegov slovenski rekord.