Oscar Pistorius za pet let v zapor

Paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu je sodišče v Pretorii naložilo pet let zaporne kazni za umor Reeve Steenkamp.

Objavljeno
21. oktober 2014 10.12
Posodobljeno
21. oktober 2014 10.12
SAFRICA-TRIAL-SPORT-PISTORIUS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pretoria − Po sedmih mesecih sodnih obravnav je danes sodišče v Pretorii izreklo sodbo v primeru paraolimpijca Oscarja Pistoriusa za umor svojega dekleta Reeve Steenkamp. Sodnica Thokozile Masipa je južnoafriškemu atletu, ki je bil prejšnji mesec spoznan za krivega nenaklepnega uboja, izrekla petletno zaporno kazen. Za posedovanje in uporabo orožja je dobil tudi pogojno kazen treh let zapora.

Tožilstvo je zanj zahtevalo najmanj deset let zapora, medtem ko je obramba zagovarjala možnost hišnega zapora in opravljanja družbenokoristnega dela. Zagovornik družine Steenkamp je po izreku sodbe izrazil zadovoljstvo in dejal, da je »kazen pravična«.

Sodnica je ob branju sodbe pojasnila, da je šlo za zelo zahteven primer, sodišče pa je pri določanju višine kazni tehtalo med interesom družbe, interesom obsojenega in zahtevnostjo zločina. Predstavila je mnenje socialnih delavcev in psihologov, ki so se strinjali, da je Pistorius že dobil najhujšo kazen, koi je ostal brez ljubljene osebe, športne kariere in družabnega življenja. Na drugi strani je izpostavila tudi travmo družine Steenkamp, dotaknila pa se tudi Pitoriusove invalidnosti in dejala, da bo v zaporu deležen ustrezne oskrbe, prav tako bo vključen v ustrezen program rehabilitacije. 

Sodišče je Pistoriusa že 12. septembra letos spoznalo za krivega nenaklepnega uboja 29-letnega dekleta na lansko valentinovo in ocenilo, da je Steenkampovo ubil nenamerno. Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč da je streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pritihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje.