Pacquiao: Floyd se bo utopil v lastnem pohlepu

Filipinski narodni heroj napoveduje zmago nad favoriziranim Mayweatherjem. Po dvoboju se bo z njim pogovoril tudi o bogu.

Objavljeno
28. april 2015 10.39
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Floyd Mayweather in Manny Pacquiao, ki se bosta v noči na nedeljo v Las Vegasu spoprijela v najdražjem dvoboju v zgodovini boksa, se močno razlikujeta. Ameriški zvezdnik, ki si lasti naslova svetovnega prvaka v velterski kategoriji združenj WBA in WBC, velja za pretiranega samovšečneža, kar mu med drugim očita tudi filipinski narodni heroj, šampion po različici WBO, ki je pravo nasprotje samooklicanega »Lepotca«.

Vlogi pred »obračunom stoletja«, po katerem si bosta boksarja razdelila najmanj 250 milijonov ameriških dolarjev (!?), sta že določeni. Po mnenju večine spremljevalcev te plemenite borilne veščine je namreč favorit še neporaženi Mayweather (47 zmag, 26 s k. o.), kar Pacquiau (57 zmag, 38 s k. o., 2 neodločena izida, 5 porazov) nadvse ustreza.

»Že pri pogajanjih za ta dvoboj sem bil v podrejenem položaju in moram reči, da prav obožujem to vlogo, v kateri nimam česa izgubiti. Poleg tega sem vedno zmagal, kadar so me imeli za avtsajderja,« je 36-letni Filipinec razkril v ekskluzivnem pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega časnika Die Welt.

V nadaljevanju se je še sam čudil temu, koliko denarja se bo steklo na njegov in Mayweatherjev bančni račun; po nekaterih napovedih naj bi skupna vrednost njunega težko pričakovanega spopada presegla celo 400 milijonov $. »Čeprav gre za gigantski dvoboj, je vseeno noro, preprosto utopično, da je trg pripravljen za naju dati takšno vsoto,« je omenil Pacquiao.

Znova bo boksal tudi za druge

Kot je že v navadi, bo lep del svojega zaslužka (prejel bo 40 odstotkov, medtem ko si je Floyd izpogojeval preostalih 60 %) odštel za dobrodelne namene v domovini. »Več denarja bom dobil, več koristnega oziroma dobrega bom lahko z njim naredil, kar je moj glavni namen,« je poudaril svetovni prvak združenja WBO, ki na Filipinih, kjer je močno vpet v politično življenje, že vrsto let podpira številne socialne projekte.

Povsem drugače je z Mayweatherjem, ki za razliko od Mannyja bogastvo, v katerem vidno uživa, kopiči predvsem zase in za svoje najbližje. Zaradi tega Pacquiao nima najlepšega mnenja o dve leti starejšem Američanu, ki si je – mimogrede – ob »Lepotcu« nadel tudi vzdevek »Denar«. Glede na to, kako zelo ga obožuje, mu je slednji pravzaprav pisan na kožo.

»Za Floyda je denar najpomembnejša stvar na svetu. Zdi se, da ga nikoli ne bo imel dovolj. Bojim se, da se bo – če bo nadaljeval v takšnem slogu – nekega dne celo utopil v lastnem pohlepu in sebičnosti,« je filipinski narodni heroj »izrazil zaskrbljenost« glede Mayweatherja, za katerega je še dejal, da je zanj navaden narcis, ki mu gre le za to, da se postavlja s svojim bogastvom, luksuznimi avtomobili, dragocenimi urami itn.

Ocenjuje, da je Floyd takšen oziroma se tako vede le zato, ker mu očitno nečesa primanjkuje. Zato bo – kot je sam pripomnil – po dvoboju, ko bo torej enkrat konec tega šova, z njim izmenjal nekaj besed o evangeliju, bogu in o tem, zakaj ga potrebujemo. »Kdo ve, morda pa bom s tem kaj dosegel in ga bom celo spremenil,« je omenil Pacquiao, vesel, da ga imajo ljudje v veliki večini dosti raje kakor Mayweatherja.

Z božjo pomočjo premagal skušnjave

To je zanj posebno priznanje in mu pomeni enako veliko kot zadovoljstvo s svojim življenjem. »Imam čudovito žensko in pet fantastičnih otrok. Vse je, kakor mora biti,« je srečen »Pac Man«, kakor ga tudi kličejo. Njegovo zadovoljstvo je zdaj toliko večje, ker zmeraj ni bilo tako. »Bili so časi, ko sem veliko pil, imel obilo žensk in bil stalno v igralnicah,« se je spomnil obdobja, v katerem je podlegal življenjskim skušnjavam.

Z božjo pomočjo se je znova postavil na svoje noge, za kar je »tistemu zgoraj« še danes izjemno hvaležen. »Moje življenje se je v trenutku uredilo, ko sem ga dal v roke bogu, ki je moj rešitelj in voditelj hkrati. Zelo sem vesel, da mi daje takšno moč,« je filipinski narodni heroj razkril, na čigavo podporo bo v noči s sobote na nedeljo tudi računal v ringu sredi razprodane dvorane hotela MGM Grand.

Zaradi tega ne dvomi o svojem uspehu. »Skrajni čas je že, da Floyd končno okusi grenkobo poraza. Ker sem ga dobro proučil, vem, kaj moram narediti, da ga bom premagal,« je Pacquiao napovedal zmago nad Mayweatherjem. Med številnimi ljubitelji boksa jih ni malo, ki bi mu jo privoščili iz vsega srca ...