Pacquiao: Naj Mayweather uživa v svojem šovu, dokler lahko

V Las Vegasu danes ponoči najdražji dvoboj v zgodovini boksa, pomerila se bosta Floyd Mayweather in Manny Pacquiao.

Objavljeno
02. maj 2015 12.44
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Las Vegas - Boksarska šampiona Floyd Mayweather (47 zmag, 26 s k. o., brez poraza) in Manny Pacquiao (57 zmag, 38 s k. o., 2 neodločena izida, 5 porazov), ki bosta danes ponoči prekrižala pesti v razprodani dvorani lasvegaškega hotela MGM Grand (z neposrednim prenosom na hrvaški Novi TV od 3.30 naprej), obljubljata nepozaben spektakel. Oba tudi ne dvomita o tem, da bosta ring zapustila dvignjenih rok.

»To bo največji dvoboj v zgodovini boksa in ponosen sem, da sem del tega,« je v zadnjih dneh večkrat ponovil Mayweather in na slehernem koraku poudarjal, da ve, kako bo premagal 36-letnega Filipinca. »Najina sloga se popolnoma razlikujeta. Jaz boksam z glavo, vsaka moja poteza je premišljena, medtem ko je Manny brezkompromisen borec. On boksa preveč napadalno, brezglavo in brez načrta,« je 38-letni Američan izpostavil po njegovem ključno razliko med njim in Pacquiaom.

Verjame, da bo prav ta premišljenost jeziček na tehtnici v najdražjem obračunu doslej (po zadnjih podatkih naj bi si boksarja razdelila neverjetnih 400 milijonov dolarjev) prevesila na njegovo stran. Da je štiri centimetre višji od tekmeca (173 : 169 cm), zanj ni tako pomembno; kakor tudi ne razlika v teži. Na včerajšnjem uradnem tehtanju je bil namreč »Lepotec« oziroma »Denar« težji za pol kilograma (66,4 : 65,9 kg).

Mayweather, ki zase med drugim trdi, da je najboljši vseh časov, gre sicer zaradi pretirane samohvale in samovšečnosti mnogim v nos. To je mogoče soditi tudi odzivu številnih gledalcev (11.500) že na tehtanju, ki so bolj ali manj ves čas vzklikali Pacquiaovo ime »Manny, Manny!«. Večina je (bila) več kot očitno na strani »Pac Mana«, ki naj bi imel tudi danes ponoči na tribunah glavnino navijačev na svoji strani. In to kljub temu, da bosta boksala v Floydovem Las Vegasu.

Filipinski narodni heroj se je najprej zahvalil tekmecu, da je privolil v dvoboj, ki si ga »zaslužijo vsi ljubitelji boksa«, nato pa še vsem privržencem za vso podporo. »Ljubim vas! Bodite brez skrbi, zmagal bom!« je zagotovil Pacquiao, ki bo branil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,678 kg) po različici WBO, medtem ko bo Mayweather s seboj v ring prinesel šampionska pasova združenj WBA in WBC.

»Pac Man«, ki se je ves čas smehljal, bo znova računal tudi na pomoč boga. »Vse, kar sem doslej dosegel, mi je uspelo po božji zaslugi. Spal sem na cestah, stradal in prav 'lord' mi je pokazal pot iz tega brezna. Upam, da bom lahko po tem dvoboju svojo vero do boga delil tudi s Floydom,« si je zaželel Pacquiao, ki je - da bi vendarle prišlo do »obračuna stoletja« - v pogajanjih za ta težko pričakovani spopad pristal na vse Mayweatherjeve zahteve.
Tudi na tisto o odvzemu krvi za dopinško kontrolo malo pred dvobojem, zaradi katere se je zataknilo pred leti. Zato pa je - zanimivo - ameriški zvezdnik, ki bo tudi letošnje leto končal kot najbolje plačani športnik na svetu, to pot zavrnil Mannyjev predlog, da bi moral tisti, ki bi mu dokazali jemanje prepovedanih poživil, ob večletni prepovedi boksanja plačati še pet milijonov dolarjev kazni.

»Zaradi tega sem zgrožen! Meni so očitali, da se poslužujem nedovoljenih sredstev, zdaj pa so bili sami proti tej klavzuli. To je popolnoma nerazumljivo,« je zmajeval z glavo 36-letni Filipinec, ki ga ne moti, da bo prejel manj denarja kot Mayweather (v odstotkih 40:60), da bo tekmec izbral svoj kot v ringu in vanj prišel za njim. »Takšen je pač Floyd. To potrebuje za svoj ego, za svoj šov. Naj uživa v njem, dokler lahko ...«