Padalci v Švico ne na izlet, temveč po globus

Pred finalom sezone svetovnega pokala v skokih na cilj ekipa Elana premočno vodi, v igri za naslov tudi Senad Salkič.

Objavljeno
16. september 2015 19.23
bsa*padalstvo
Z. R./J. P., Delo.si
Z. R./J. P., Delo.si

Lesce - Dve zmagi ter po eno drugo, tretje in četrto mesto je letošnja bilanca najboljše padalske zasedbe zadnjega desetletja v svetovnem pokalu v skokih na cilj, leškega Elana, ki na prizorišče preizkušnje velikega finala sezone v švicarskem Locarnu potuje z ogromno prednostjo, ki ji že pred sklepnim dejanjem domala zagotavlja ubranitev lanske skupne lovorike. S formo, v kakršni je slovenska ekipa v drugi polovici sezone, in ob 190 točkah naskoka pred Italijani bi bilo vse drugo kot končna zmaga velika seznacija, saj bi morali Italijani v Švici ugnati vso konkurenco, Elan pa pogoreti na celi črti in končati šele na 24. mestu.

»Kljub zajetni prednosti v Švico ne odhajamo na izlet. Naš cilj je vselej enak: skakati čim bolje, zbrati čim manj centimetrov in se poskusiti uvrstiti čim višje. Na zadnjih dveh tekmah smo svoje delo opravili z odliko, kar želimo v finalu še potrditi. Želja je zmagovalni oder, a ne bo nikakršna tragedija, če se nam ne posreči, osnovni cilj je navsezadnje ubranitev prvega mesta v skupnem seštevku,« poudarjajo v ekipi Elana, ki bo ob jezeru Maggiore nastopila v postavi Roman Karun, Peter Balta, Senad Salkič, Borut Erjavec in Matej Bečan (v tej sezoni so za leško moštvo tekmovali še Uroš Ban, Matjaž Pristavec in Gorazd Vindiš). V Locarnu pa ne bo Ptujčanov, ki so blesteli na preizkušnji v Avstriji z drugim mestom.

Razburljivo bo tudi med posamezniki, saj se bosta za skupno zmago pomerila Nemec Stefan Wiesner in Salkič, ki ju loči petnajst točk (226/211), zelo nevarna v boju za vrh pa bosta še Italijan Giuseppe Tresoldi (191) in Čeh Jiri Gečnuk (172). »Finalna preizkušnja bo zelo zanimiva, a hkrati za nas, ki se borimo za skupno zmago, tudi najtežja. Pritiska ne čutim, za mano so že številna tekmovanja, ki so bila še bolj stresna. Za uspeh se mora poklopiti veliko dejavnikov in upam, da mi bodo zvezde v Švici naklonjene,« napoveduje Salkič. Prijavljenih je več kot 200 padalcev iz dvajsetih držav, finale se začenja v petek, zastor na sezono pa bo padel v nedeljo popoldne.