Padla oba finalista letošnje svetovne lige

Slovenski odbojkarji odpravili Srbe in Francoze, pokleknili pred Nemci.

Objavljeno
28. september 2015 00.02
Maribor - odbojka - Slovenija in Turčija - od leve: Uroš Pavlovič, Jan Pokeršnik in Yasin Aydin
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ludwigsburg – Dva tedna pred začetkom moškega EP v odbojki je slovenski selektor Andrea Giani dobil odgovore na večino vprašanj, ki so ga pestila v pripravljalnem obdobju. Močan mednarodni turnir v Nemčiji je prišel kot naročen in italijanskemu strokovnjaku sporočil, da se njegovi fantje lahko kosajo tudi z najboljšimi zasedbami stare celine.

Razkril mu je še vsaj dvoje: da Slovenci najprepričljivejše predstave kažejo proti zasedbam, ki so rangirane dosti višje od njih, in da še niso povsem v tekmovalnem ritmu, kakršnega zahteva tudi EP, torej trije težki dvoboji v treh dneh. Še nekaj je pomembno: tudi kadar sta sprejemalca učinkovitejša od korektorja Mitje Gasparinija, niso Gianijevi izbranci nič manj uspešni.

Po sladki petkovi zmagi nad evropskimi podprvaki in letošnjimi finalisti svetovne lige Srbi, že drugi v zadnjih dveh letih, so zasedbo prizemljili gostitelji Nemci, ki so za naše fante tradicionalno neugodni. Čeravno v začetni postavi čudaškega selektorja Vitala Heynena ni bilo kar petih standardnih članov na čelu z razbijačem Györgyjem Grozerjem, so bili domači v ključnih trenutkih dovolj prisebni, da so tekmecu porezali krila.

A kot da se to ne bi zgodilo, je Slovenija včeraj spet nastopila sproščeno in razigrano, na hrbet pa spravila še zmagovalce letošnje lige Francoze. Neverjeten končni izplen našega moštva v Ludwigsburgu sta torej skalpa obeh finalistk najpomembnejšega poletnega reprezentančnega tekmovanja in poraz z zmagovalci krstnih evropskih iger. Francozi so bili boljši v večini odbojkarskih prvin: pri začetnem udarcu (v asih 5:2), bloku (9:8) in v napadu (57:46), a kaj, ko so si privoščili nerazumljivih 40 (!) neizsiljenih lastnih napak, z drugimi besedami kar 10 na niz in dvakrat toliko kot nasprotniki. V tretjem nizu je Giani priložnost ponudil fantom s klopi, perfektno jo je izkoristil korektor Jan Pokeršnik, ki je v dveh nizih sam prispeval 16 točk, vsi ostali soigralci skupaj pa le 12.

»S končnim izkupičkom sem zadovoljen, predvsem pa sem vesel, da smo dokazali, da se lahko enakovredno merimo tudi z ekipami, ki že vrsto let krojijo evropski vrh in imajo v svojem kadru same vrhunske igralce. Bolj ali manj se nam je posrečilo igrati po začrtanem sistemu, bili smo disciplinirani, pristop je bil pravi. Moštvo iz dvoboja v dvoboj raste, predvsem v zadnjem dvoboju so tudi rezervisti dokazali svojo kakovost in potrdili, da imamo na voljo dovolj dolgo klop,« je iz doseženega številne pozitivne sklepe izpeljal selektor Giani.