Pariz in Los Angeles tudi uradno gostitelja olimpijskih iger

Parižani in prebivalci mesta angelov se lahko veselijo - v njunih mestih bodo potekale poletne olimpijske igre. 
Objavljeno
13. september 2017 22.26
OLY-2024-2028-IOC-PARIS-LOSANGELES
N. Gr.
N. Gr.

Lima - Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na kongresu v Limi potrdil, da bo poletne olimpijske igre leta 2024 gostil Pariz, štiri leta pozneje pa bo gostitelj Los Angeles.

Člani Moka so na 131. kongresu soglasno potrdili tripartitni dogovor o naslednjih dveh gostiteljih iger. Pred tem so o gostiteljih tajno glasovali. Pariz je pred tem gostil igre leta 1900 in 1924, Los Angeles pa 1932 in 1984. 

Pariz in Los Angeles sta oba najprej kandidirala za igre 2024, po odpovedi Bostona, Budimpešte, Hamburga in Rima pa se je Mok odločil, da bo podprl dva najmočnejša kandidata za naslednje OI. Los Angeles se je strinjal, da gosti OI 2028, kar bi po »normalni« poti pomenilo, da bi bilo odločeno šele leta 2021. Čakanje Los Angelesa na organizacijo olimpijskih iger bo tako trajalo kar 32 let, a so se dokaj nepričakovano glede na vse zaplete v zadnjih letih uspeli mirno dogovoriti vsi udeleženi v lovu za olimpijske igre, da je na koncu volk sit, koza cela, igre pa se bodo vrnile tako na staro celino kot v ZDA. 

Zmago Parižanov je že pozdravil tudi premier Emmanuel Macron, ki je dejal, da olimpijske igre odražajo vrednote in sliko, s katero se želi mesto predstavljati v svetu. Že pred tem so predstavniki Los Angelesa povabili visoke predstavnike MOK na čelu s Thomasom Bachom v mesto angelov, kjer si bodo med drugim ogledali tudi tekmo lige NFL moštva Los Angeles Rams.