Patrioti so zmagovalci z madežem

Ameriški nogomet: odločitev v zadnjih sekundah 49. Super Bowla za četrto slavje Nove Anglije v NFL.

Objavljeno
02. februar 2015 23.38
SPO-FBN-SUPER-BOWL-XLIX---NEW-ENGLAND-PATRIOTS-V-SEATTLE-SEAHAWK
Sebastijan Kopušar, sodelavec
Sebastijan Kopušar, sodelavec
New York – Napovedi pred 49. Super Bowlom so obljubljale napeto tekmo in vse do zadnje minute je sreča nihala z ene na drugo stran. Ko se je zdelo, da so bogovi izbrali Seattle in je može v modrih majicah od zmagoslavja ločilo manj kot meter, je prestrežena žoga na sami črti vse spremenila in krona je pripadla Patriotom.

»Noro! Res noro!« je ponavljal komentator televizijske mreže NBC Cris Collinsworth, ko je opisoval zadnje trenutke tekme. Ribji orli iz Seattla bi morali žogo samo še spraviti čez črto, toda podajalec Russell Wilson je ni potisnil v roke krepkim fantom v prvi vrsti, ki bi se prerinili do zmagoslavja, ampak jo raje podal proti sprejemalcu Ricardu Lockettu. Od strani so priplavale roke Malcolma Butlerja, ki je prestregel podajo, in klop Patriotov je eksplodirala v valu navdušenja.

Patrioti so bolje začeli tekmo, igralci iz Seattla pa so v drugi četrtini najprej vzpostavili ravnotežje, po premoru v polčasu pa prevzeli vodstvo in dajali vtis moštva, ki nadzoruje tekmo. A izkušeni Tom Brady je s svojimi kratkimi in natančnimi podajami dvakrat potisnil Patriote do konca nasprotne strani igrišča. Hkrati je njihova obramba spodrezala krila napadalcem Ribjih orlov, in ko je Julian Edelman dve minuti pred koncem dosegel četrti touchdown, se je zdelo, da je četrti naslov prvakov njihov.

Toda Patrioti najbolje vedo, kako hitro se zrušijo sanje, saj so v svojih dveh prejšnjih finalih izgubili po čudežnih podajah in skoraj nemogoče ulovljenih žogah. Tudi tokrat jim je zastalo srce, ko se je Wilsonova 30-metrska podaja odbila od rok, nato od obeh nog sprejemalca Jermainea Kearseja, ki je že ležal na tleh, a se čudežno ni dotaknila tal, ampak jo je Kearse nekako le ujel in skočil na noge. Nato je prišla nenavadna odločitev, da poskusijo s podajo, za kar je krivdo po tekmi prevzel njihov trener Pete Carroll.

Nedelja je bila bleščeč večer brezimnežev. Ribji orli so imeli Chrisa Matthewsa, sprejemalca, ki so ga v moštvo potegnili iz prodajalne čevljev Foot Locker in do finala ni ujel še niti ene podaje v profesionalni ligi NFL, nato pa postal eno njihovih glavnih napadalnih orožij. Patrioti pa so imeli Malcolma Butlerja, ki ga nihče ni izbral na naboru in je v moštvo prišel kot prosti igralec, nato pa jih z roba prepada popeljal do četrtega naslova. Več kot 60.000 gledalcev na štadionu v predmestju Phoenixa Glendalu je zasuk v zadnjih sekundah pozdravilo z glasno eksplozijo čustev.

Ta so vzkipela tudi na igrišču, saj smo bili priča nekaj udarcem in prerivanju. A na koncu je štelo le novo zmagoslavje Nove Anglije. Brady je tretjič v karieri postal najbolj koristen igralec finala, s štirimi naslovi prvakov stopil ob bok slovitima podajalcema Joeju Montani, svojemu otroškemu vzorniku, in Terryju Bradshawu. Sedaj ima tudi rekord z največ (trinajstimi) podajami za touchdown v finalnih tekmah. Vse to je dosegel skupaj s trenerjem Billom Belichickom,

Oba sta v Arizono prišla z dolgo senco afere »deflategate«, obtožbami, da so v polfinalni tekmi namenoma izpustili nekaj zraka iz žog in jih tako v deževni nedelji prilagodili svojemu slogu igre. Oba sta to zanikala, toda Patriotov se vse bolj drži sloves moštva z globoko zakoreninjeno kulturo goljufanja. Toda ne samo zaključne tekme, škandali so zasenčili celotno sezono ameriškega nogometa.

Od šokantnega vedenja Raya Ricea iz bostonskih Krokarjev, ki je svojo zaročenko nokavtiral v dvigalu in jo nato brezčutno, kot žakelj krompirja, vlekel iz njega, do sprva ignorantskega odnosa poslovodje lige Rogerja Goodella, ki ga je kaznoval z neigranjem na dveh tekmah. Adrian Peterson iz Vikingov je svojega 4-letnega sina tako pretepel z leskovko, da je otrok moral v bolnišnico. Nasilnih izpadov, sploh nad ženskami, je bilo veliko.

Pravil se ne drži niti vodstvo lige, aprila lani je več plesnih skupin, ki v odmorih zabavajo gledalce, vložilo tožbo proti NFL, ker naj bi kršila zakonodajo o zaposlovanju. New York Times je razkril tudi zdravniško raziskavo, ki jo je naročila NFL in ki je pokazala, da bo dolgoročno skoraj tretjina igralcev imela poškodbe možganov. Vodstvo lige tega nikoli ni razkrilo igralcem.