Peaty prevlado na 100 m prsno potrdil z rekordom

Na plavalnem EP v kratkih bazenih je bil moški finale na 50 m delfin poslastica, saj se je četverica zgnetla v dve sekundi.

Objavljeno
16. december 2017 23.36
J. P.
J. P.

København - Današnje popoldne na plavalnem evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih na Danskem je minilo brez slovenskega zastopstva, prvo ime pa je bil vnovič Britanec Adam Peaty, olimpijski zmagovalec in svetovni prvak na 100 metrov prsno, ki se je, kot poroča STA, do odličja najžlahtnejšega leska dokopal z novim rekordom stare celine - 55,94.

Najboljšo znamko je ukradel Rusu Kirilu Prigodi, ki je bil najhitrejši v polfinalu s 56,02. V boju za zlato sta bila plavalca poravnana do zadnjih metrov, ko je Peaty potegnil, v finišu pa je mimo Rusa švignil še Italijan Fabio Scozzoli. Ista trojica je bila na stopničkah tudi na pol krajši razdalji, le da se je zmage z evropskim rekordom veselil Italijan.

Že peto in šesto kolajno si je okrog vratu nadela madžarska zvezdnica Katinka Hosszu, ki si je konkurenco pokorila še na 50 metrov hrbtno in 200 mešano, medtem ko je svetovna rekorderka, Litovka Ruta Meilutyte, prepričljivo zmagala na 100 metrov prsno. Na 200 metrov prosto je bila najprepričljivejša Francozinja Charlotte Bonnet.

Prava poslastica pa je bil moški finale na 50 metrov delfin, v katerem nosilcev odličij ni bilo mogoče ločiti s prostim očesom. Naposled je bil za las najhitrejši Rus Aleksandr Popkov (22,42), stotinko je zamudil Ukrajinec Andrej Govorov, po dve pa Srb Sebastian Sabo in Britanec Benjamin Proud, ki sta družno stopila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

V mešani žensko-moški štafeti na 4 x 50 metrov prosto so evropski prvaki postali Nizozemci z novim svetovnim rekordom, od prejšnje najboljše znamke pa so bili hitrejši tudi srebrni Rusi, ki so sicer držali vodstvo vse do zadnje predaje.