Pekel severa: Kristoff stavi na Terpstro in Wigginsa

Kolesarska klasika Pariz–Roubaix: na kraljici enodnevnih dirk trije Slovenci, Borut Božič in Lars Boom prva moža Astane.

Objavljeno
10. april 2015 23.44
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Pariz – Prvi kolesar pomladi je nedvomno Alexander Kristoff. Norvežan je najboljši na dirki Po Flandriji, za VN porečja Šelde, zmagal je v treh etapah in skupno na Treh dnevih De Panna. Je tudi med glavnimi favoriti za zmago na kraljici klasik Pariz–Roubaix. Vendar še zdaleč ni tako močan kot na Rondi.

»Pekel severa«, kot imenujejo 253 km dolgo preizkušnjo po granitnih kockah med Parizom in Roubaixom (letos jih je skupaj na 15 odsekih 52,7 km) je namreč povsem drugačna dirka, čeprav je pričakovati enako taktiko kot na Rondi. Moštva favoritov – Etixx (Quick Step), Sky in Katjuša – bodo pozorno nadzorovala dirko in poskušala svoje favorite pripeljati v najboljši položaj za razplet. Vse tri ekipe imajo močne dvojce. Etixxova sta lanski zmagovalec Niki Terpstra in Zdenek Štybar, Skyeva Bradley Wiggins in Geraint Thomas, Katjušina pa Kristoff in Luca Paolini.

»Seveda sanjam o zmagi, vendar sem bil vselej boljši po Flandriji kot na kockah Roubaixa. Poskušal bom vse, da pridem na zmagovalni oder, vendar bo zelo težko slediti Terpstri in Wigginsu,« razmišlja pred nedeljsko dirko junak pomladi. Terpstri je jasno, da nima v šprintu proti Kristoffu nobenih možnosti, navsezadnje je to uvidel na flandrijskem touru. »Lepo je biti drugi, a mene zanimajo zmage. Upam, da bo Fortuna na moji strani,« razmišlja Terpstra o dirki, v kateri sreča igra morda največjo vlogo med vsemi. Pravzaprav tako sreča kot smola. Nobenega dvoma pa seveda ni, da bo nacionalna sramota, če na zmagovalnem odru ne bo belgijsko moštvo.

A letošnji Pariz–Roubaix ne bo dirka dvojic, ampak tudi izjemnih posameznikov, kakršen je bil Fabian Cancellara. Letos Švicarja ne bo, zato bo dirka bržkone bolj odprta. Za letošnjo »klasiko klasik« so se posebej pripravljali Sep Vanmarcke (Lotto), Peter Sagan (Tinkoff), Greg Van Avermaet (BMC) in John Degenkolb (Giant), ki imajo za seboj prav tako zelo močna moštva.

V ožji krog favoritov štejejo tudi Larsa Booma, vendar pa Belgijec ni edini udarni mož Astane. To vlogo si delita z Borutom Božičem. Idrijčan je prepričan, da bodo dirko krojili oziroma favorite držali do zaključka v glavnini Sky, Etixx in BMC. »Tem ekipam se bomo tudi prilagajali. Sam želim narediti tisto, kar razmišljam že dve dirki: priključiti se skupini močnih ubežnikov, ki želijo pripraviti presenečenje,« Božič upa, da bo imel več sreče kot Po Flandriji, ko je doživel slabe trenutke prav v odločilnih trenutkih dirkanja. »Zadnjih 100 kilometrov, kjer se bo dirka razpletla, sem si ogledal. Prav zaradi tega, da kockam prilagodim kolo, ki je sicer za poldrugi centimeter daljše kot sicer,« je povedal o tehnični pripravi. Ob Božiču bosta na »kraljici klasik« nastopila Kristjan Koren (Cannondale), ki bo pomočnik Nizozemcu Sebastianu Langeveldu, ter prvič tudi Luka Pibernik, katerega kapetan v Lampreju bo Italijan Filippo Pozzato.

Kakšen pa je denimo profil zmagovalca Roubaixa v zadnjih desetih letih? Statistično je 47-odstotno Belgijec, ime pa mu je Roger, Eddy ali pa Yohann. Visok je 185 cm, težak pa 76 kg. Povprečno je star 28,7 leta in dirka s hitrostjo 39,7 km/h. Temu profilu najbolj ustrezajo Nizozemec Terpstra, Slovak Sagan in Belgijec Van Avermaet.